14 липня 2023, 16:43, Урожай

Рекордний врожай жимолості зібрали на Вінниччині — 6,3 кг ягід з куща

Про це повідомляє Суспільне

Мова про канадський сорт Борал б'юті, який цьогоріч посів перше місце по вазі ягоди. Максимальна зафіксована вага — 8 г.

«У нас є українські, канадські, польські сорти. Із польських збирали близько двох кілограмів з рослини, канадці минулого року дали близько трьох кілограмів. Борал б'юті давала чотири кілограми з рослини в середньому. А цього року 6,3 середній показник по продуктивності — це фантастичний показник. Якщо перерахувати на гектар, то урожайність вийшла близько 25 тонн із гектара», — розповідає директор фірми Сергій Змійчук. 

За його словами, збирали врожай із 5-річних рослин. Усього на випробувальній ділянці компанії, поруч із лохиною, аґрусом, малиною, ожиною і порічкою, росте близько 30 сортів жимолості. Цими ягодами засадили пів гектара.

«Наше підприємство займається вирощування саджанців. Щоб розуміти, які саджанці і яких сортів вирощувати. Тому маємо випробувальну ділянку, де ми тестуємо усі нові сорти, з якими буде цікаво працювати», — каже Сергій Змійчук.

Цьогорічні дощі, заморозки в період цвітіння позначилися на продуктивності більшості видів. Були морози, заморозки до -5 під час цвітіння. Хоч ця рослина витримує -7, але на продуктивності це позначилося. Канадські сорти себе гарно показали у таких умовах. 

Читайте також: Вирощування інжиру в Україні: особливості і перспективи

Сергій Змійчук додав, що жимолость, на відміну від лохини, у догляді не вибаглива. Саджанцям потрібен регулярний полив і обмежене підживлення. На ділянці працюють дев'ять людей. 

На ринку компанія з 2011 року. Нині працюють над створенням сортів жимолості, кущі якого плодоноситимуть довший час.

«Сезон постачання жимолості на ринок досить таки обмежений — це 1,5 місяці. Щоб розширити ринокспоживання, потрібно розширити період присутності цієї культури на ринку. Ми працюємо над селекцією. Намагаємося виводити такі сорти, які б триваліший час плодоносили і триваліший час трималися на рослинах», — говорить Сергій Змійчук.