7 липня 2023, 10:25, Технології

Система «пар, зернові, соняшник» тимчасово вирішить проблему відсутності зрошення на Півдні — думка

Про це розповів Юрій Павлович, головний агроном господарства «Агро-Діло» у матеріалі: «Відновлення зрошення після підриву дамби Каховської ГЕС: досвід господарства «Агро-Діло».

«Південь — це зона ризикованого землеробства. У нас нормальний рік, коли більш-менш опади є, припадає раз на чотири або навіть п’ять років. Переважають посушливі роки. Буває таке, що урожай повністю згорає. Тому, як тимчасове вирішення проблеми відсутності зрошення, можливо перейти на систему «пар, зернові, соняшник». Інші культури тут вирощувати не можемо», — обґрунтував він.

На його думку, ланка під паром повинна становити до 30% для того, щоб відбувалося накопичення зимової вологи та, в результаті, отримати якийсь врожай. Втім, виникає інше питання: чи економічно вигідний пар?

Врожайність на зрошенні в господарстві «Агро-Діло» зазвичай мають таку: 10-12 т/га кукурудзи, 3-4 т/га ріпаку, 6 т/га озимої пшениці, 3-4 т/га сої.

Обсяги поливу в господарстві завжди розраховують під планову урожайність. Головний агроном каже, цього року націлені отримати 3-4 т/га сої, соняшник в таких самих обсягах, а ось по ріпаку отримати того, що хотіли вже не вийде через запізнення зі зрошенням.

Читайте також: Ярий ріпак. Технологія вирощування