7 липня 2023, 09:00, Урожай

Вилягання озимої пшениці: експерт пояснив, чому варто проводити десикацію

Про те, кому потрібно проводити десикацію на полях, розповів менеджер із розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group Сергій Корнюшенко.

Він визначив декілька причин для проведення десикації:

  • нерівномірне дозрівання;
  • значне забур’янення культури;
  • потреба зібрати раніше;
  • десикація допомагає прискорити строки збирання врожаю, адже вона проводиться за 5-14 днів до збирання.

«У результаті десикації пришвидшується достигання сільгоспкультур на 2-3 тижні, скорочуються витрати на післязбиральну досушку зерна, створюються умови для рівномірного дозрівання рослин культур на момент збирання врожаю, знищуються бур’яни. А крім того, стає можливим вчасно та ефективно підготувати поля під посів наступної культури у сівозміні», — розповів Сергій Корнюшенко.

Ще однією вагомою причиною вчасно провести десикацію — загроза вилягання, як це сталося на Дніпропетровщині на озимій пшениці. Сергій Корнюшенко каже, збирати такий посів комбайн буде в 2-3 рази довше. Крім того, за такої ситуації пшениця буде мати різну вологість, а подекуди уражуватися патогенними грибами (через близкість нахилених рослин до землі і конденсат), що призведе то того, що елеватори знижуватимуть ціну на таке зерно. 

Читайте також: Пероноспороз і вовчок на соняшнику — це must have чи must have be done with

Він додав, що є 2 типи дексикантів: прямі десиканти та гербіциди суцільної дії, що використовуються як десиканти. Прямі десиканти — це речовини контактної дії, активність яких триває 4-6 діб, вони швидко пригнічують оброблену рослину і висушують її надземну частину. Прикладом є десикант Диквалан (дикват, 150 г/л) 1,5-2,0 л/га бренду DEFENDA.

Гербіциди суцільної дії, що застосовуються перед збиранням врожаю, діють трохи інакше. Діюча речовина швидко поглинається рослиною і переміщується до коріння. У цьому випадку процес десикації може зайняти близько 10-12 діб. Прикладом є Напалм (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480г/л), Напалм Форте (калійна сіль гліфосату, 550г/л).

Нагадаємо, доцільність застосування десикантів та склеювачів на ріпаку пояснили польські фахівці.