6 липня 2023, 12:18, Україна

Сприятливі агрометеорологічні умови для сільгоспкультур переважають в західних областях — Укргідрометцентр

Про це йдеться в огляді фахівців Укргідрометцентру за третю декаду червня, опублікованому АПК-Інформ.

Зазначається також, що у північних, південних та центральних областях (зокрема Житомирській, Черкаській, Миколаївській, Херсонській, окремих районах Дніпропетровської) внаслідок недостатньої кількості опадів відбулося зниження вологозапасів порівняно з попереднім періодом. У деяких районах цих областей запаси вологи в орному шарі ґрунту знизились до незадовільних та недостатніх показників. Проте під пізніми культурами метровий шар ґрунту на більшій частині площ іще був задовільно, достатньо та оптимально зволожений.

«Загалом в Україні спостерігалося неоднорідне зволоження ґрунту, яке прямо залежало від кількості опадів. У деяких районах Черкаської області, де останні ефективні дощі (5 мм за добу і більше) відмічалися ще в кінці квітня, волога була лише в нижніх шарах горизонту. За повідомленням агрометеорологів Черкаського ЦГМ, в орному шарі ґрунту запаси продуктивної вологи становили лише 7 мм, що втричі менше середніх багаторічних значень, у півметровому шарі — 29 мм, що вдвічі менше, ніж звичайно», — вказано в огляді.

Й зазначено, що в районах випадіння достатніх дощів умови для формування врожаю бульбокоренеплодів пом’якшали. Несприятливим фактором залишався дефіцит вологи у верхніх шарах ґрунту та високі температури на глибині 10 см, які переважають з початку червня.

Також агрометеорологи повідомляють, що станом на 30 червня суми ефективних температур повітря вище +5°С в більшості областей степової та лісостепової зони, а також на Житомирщині та Чернігівщині були близькими або на 10-40°С вищими за середні багаторічні показники, на решті території — на 15-45°С нижчими від них. Суми ефективних температур повітря вище +10°С по всій території країни були на 20-60°С нижчими від середніх багаторічних показників.

Читати також: Відновлення зрошення після підриву дамби Каховської ГЕС: досвід господарства «Агро-Діло»