5 липня 2023, 12:00, Насіння

В Казахстані нашестя сарани

Їхні слова підтверджують численні відео з полів. Однак Мінсільгосп, відповідальний за профілактичні заходи проти саранчових, стверджує, що сільгосппосіви не постраждали.

За словами фермерів, профілактичні заходи не були своєчасно проведені, хоча нашестя сарани в Костанайській області прогнозувалося заздалегідь. Сьогодні ситуацію прокоментував депутат Мажилісу Айдарбек Ходжаназаров, який донедавна очолював один із найбільших агрохолдингів країни Olzha Agro. Він заявив про те, що Мінсільгосп проґавив момент, коли потрібно було проводити обробітки, а виділені на це кошти було витрачено неефективно. У результаті зараз уже сарана "встала на крило" і зона її міграції буде тільки збільшуватися.

«Зараз сарана вже досягла стадної фази. Тобто, поширення і скупченість комах через низку чинників призвели до скупчення личинок, формування величезних зграй і міграції на сотні кілометрів. У цій фазі боротьба з небезпечним шкідником уже практично програна. І це сигнал погано організованої роботи», —написав Айдарбек Ходжаназаров у соцмережах.

За прогнозування, превенцію та інші роботи з особливо небезпечними шкідниками відповідає Комітет державної інспекції в агропромисловому комплексі МСГ. Як зазначив депутат, цей орган має працювати на випередження, одним із його завдань є організація фітосанітарного моніторингу та проведення профілактичних заходів. На ці цілі у 2023 році було виділено 3,8 млрд теге.

«З урахуванням того, що основні осередки італійського пруса (вид сарани) на континенті знаходяться у нас, ці планові витрати виправдані. Але, судячи з результату, гроші були витрачені або неграмотно, або взагалі пішли не за призначенням. І це викликає вже окремі питання», — заявив мажилісмен.

За даними МСГ на 2 липня, в Костанайській області проти італійського пруса оброблено 257,2 тис. га або понад 66% запланованої площі. У проведенні хімічних обробок задіяно 31 одиницю спеціальної техніки, зокрема 9 наземних вентиляторних обприскувачів, 13 аерозольних газогенераторів, шість суден надлегкої авіації та три літаки. Саранові поширилися здебільшого на території Жангельдинського, Амангельдинського, Алтинсаринського та Денисівського районів.