«Тут декілька тисяч. Тобто це такий класичний місцевий спалах, але оскільки ще збережена   трав'яниста рослинність, то я думаю, що спалах не дуже великий, звичайний сезонний розвиток комах», —  каже він.  

Нещодавно звертались за допомогою з Криничанського району. 

«На аматорському відео можна побачити поки що личинок десь на середину липня. Вони будуть збільшуватись у розмірі майже до 12 см доросла сарана. Два види у нас утворюють подібні зграї і є шкідниками», — каже він.

Читати по темі: На Дніпропетровщині виявлено осередки сарани, але поки що поширення шкідника некритичне — експерт

Така активність сарани виникає на Правобережній частині області раз на 5 років, а от пік їхньої шкоди припаде на середину серпня. Проте і тут, додає професор, катастрофи, як 25 років том,  чекати не варто.

«Приблизно раз на 25 років це збігається сонячною активністю і ми маємо інколи великі навали. Попередня була з північного Кавказу. Сарана перелітна долетіла до нас і дуже великі збитки були на Херсонщині, Миколаївщині і знову ж таки південь Дніпропетровщини тоді постраждав суттєво». 

Фахівець радить не зволікати місцевим аграріям, бо сарана на своєму маршруті може залишити велике потомство. 

«Я б дуже радив місцевим фермерам, місцевим громадам на наступний рік на цю місцевість викликати фахівців,  щоб вони десь у квітні провели певний моніторинг, за результатами якого нададуть висновки чи буде знову така ситуація. І якщо вона буде прогнозована, то будуть надані і технології, якими можна контролювати ці спалахи», — радить фахівець.

Сарана, яка має розмір 5 см за місяць збільшиться удвічі. Рухаючись зі швидкістю 30 км/год вона попрямує у бік Кіровоградщини, і скоріш за все, полізе на Вінницю. А спекотні дні, які триватимуть ще два тижні цьому лише сприятимуть. 

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

 

Інші новини по темі: