28 червня 2023, 16:48, ЗЗР

Доцільність застосування десикантів та склеювачів на ріпаку пояснили польські фахівці

Про це повідомляє Farmer.pl.

Зазначається, що в разі нерівномірності достигання та забур’яненості, випадання опадів — що ускладнює природне висихання рослин — може бути прийнято рішення про десикацію посівів, що прискорить і вирівняє висихання ріпаку. З наявних наразі діючих речовин для цієї обробки у Польщі дозволений лише гліфосат.

Про можливість використання гліфосату чітко інформують етикетки: «Обробку можна проводити лише у разі і місцях високої інтенсивності бур’янів, що перешкоджають збиранню, або коли агротехнічні чи погодні умови перешкоджають природному одночасному дозріванню насіння озимого ріпаку до збирання». Перевагою процедури є більш швидке збирання ріпаку, але часто втрати після десикації можуть бути неспівмірними з вигодою.

«Вирішуючи використовувати гліфосат, ми часто не можемо передбачити, які умови будуть переважати після його застосування. Дія десикантів негайно припиняє життєві процеси в рослині. У разі спеки висихання відбуватиметься швидше, але за рахунок маси тисячі насінин урожайність зменшиться. Ця обробка також знижує вологість насіння, але, на жаль, також знижує їх олійність», — наголошується у повідомленні.

Щодо використання склеювачів є різні думки, пише видання. При цьому наголошується, що процедуру склеювання можна оцінити як більш виправдану, оскільки вона не викликає такого ризику втрат, як висихання. Завдання склеювачів — створити плівку, яка обмежує проникнення води в стручки, при цьому не втрачається доступ рослин до повітря. Це дає змогу зеленій масі висохнути природним шляхом, без ризику розтріскування стручків й осипання насіння, і, що важливо, час працює на користь олійності.

«За досить нерівномірного розвитку ріпаку застосовують склеювачі для захисту посівів від складних погодних умов (сильний дощ, дрібний град, опади, що чергуються зі спекою) або проростання насіння. Ціни на такі засоби коливаються від 60-100 злотих за 1 л, у дозі приблизно 0,5-1 л/га. Чи воно того варте? Це залежить від оцінки стану та вже понесених витрат на вирощування», — наголошується у повідомленні.

Багато опитаних виданням фермерів стверджували, що кожен вихід у поле — це великий ризик для врожаю, тоді як сьогодні при страхуванні посівів витрати на збитки, спричинені погодними умовами, можна компенсувати. Однак прихильники стверджують, що збитки від осипання або нерівномірного дозрівання вищі, ніж збитки, завдані після обробки. Намагаючись підібрати спільний знаменник, можна сказати, що одиничні пошкодження неминучі, і якщо посів обіцяє хороший урожай, а ризик розтріскування стручків і висипання насіння високий, то варто зробити додатковий прохід.

Десикація: економія на досушуванні, збереження врожаю, вчасне звільнення поля

Читати

Зазначається також, що силіконові склеювачі рекомендується застосовувати приблизно за 3 тижні до збирання врожаю, коли більшість стручків мають зелено-жовтий колір і можуть бути зігнуті в U-видну форму без розтріскування або осипання насіння. Деякі з препаратів можна поєднувати з десикацією — склеювач захищає від осипання, а десикація завершує розвиток рослини. Це має сенс переважно перед прогнозованим погіршенням погодних умов. Після комбінованої обробки збирання слід проводити швидше, ніж у разі окремого склеювання стручків.

Згідно з джерелами, десикацію проводять, коли ріпак досягає технічної стиглості. Якщо провести занадто рано, існує ризик незрілості насіння, втрати маси та цінної олії. На практиці це слід виконувати, коли приблизно 70% стручків — зеленувато-жовтий, а насіння — коричневого кольору. На етикетках препаратів на основі гліфосату зазначено, що перед плановою десикацією вологість ріпаку, виміряна вологоміром, має бути нижче 30%. Обробку проводити за 14 днів до планованого збирання врожаю.

Водночас, видання наводить думку Тадеуша Мазурека із повіту Білгорай (Люблінське воєводство). який керує господарством, де однією з провідних культур є ріпак. Він перевірив дію силіконових склеювачів і, на його думку, не досяг очікуваного ефекту.

«Застосування клеїв — це захист від проливних дощів, дрібного граду, це сприяння швидшому входженню врожаю після опадів. Склеювання змушує воду стікати по силікону, що також захищає від проростання насіння. Вартість самих склеювачів не така висока. Однак важко порівняти, чи варто ними користуватися. Ціна ріпаку була в районі 3500 зл./т і впала до 1800 зл./т. Сьогодні, наприклад, при врожайності 3,5 т/га з удобренням і захистом немає гарантії, що ми отримаємо на 200-300 кг/га насіння більше від використання склеювачів. Якщо ж отримаємо, то воно того варте. Перш за все, варто порахувати витрати», — прокоментував фермер.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Аграріям порадили, як підготуватись до збирання ріпаку