23 червня 2023, 13:30, Україна

Собівартість вирощування кукурудзи менша порівняно з іншими культурами — Григоренко

Про це у своєму блозі розповідає Сюзанна Григоренко, виконавча директорка Насіннєвої асоціації України.

Українські аграрії цього сезону частково переорієнтовуються з кукурудзи на інші культури, такі як соняшник, соя, олійні культури. Основними причинами називають:

  • невідомість та турбулентність експорту, що знижує ціни (коли багато кукурудзи, то втрачаються оборотні кошти, а ми отримуємо завалені склади);
  • проблеми з сушкою восени 2022 року, коли піднялися ціни на сушку через російські атаки на енергосистему України і відключення світла (однак у 2023-му може все змінитися);
  • економію на логістичних витратах.

Тому наразі виробники знаходяться на паузі. Окуповані території — це не «кукурудзяний пояс», тут перебуває незначна частка втрат цієї культури. Однак, враховуючи собівартість та ціни на добрива у вирощуванні, кукурудза все одно виходить більш рентабельною, бо при її вирощуванні не треба використовувати фунгіциди.

Кукурудза в цифрах дає найбільшу кількість тонн врожаю з гектара. Однак, після повномасштабного вторгнення росії та блокування чорноморських портів, вивозити ці об’єми збіжжя стало важче. Тому аграрії цього року активніше сіють щось інше, що дає менше тонн з гектара, але є дорожчим на ринку.

Варто враховувати також те, що майбутні прибутки залежатимуть від цін, які будуть складатися на ринку протягом року. Тому аграрії можуть засіяти різні культури, але з яким успіхом їх можна буде реалізувати на світових ринках, і який буде попит — точно сказати не можна.