20 червня 2023, 16:45, Україна

Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту по Україні переважно задовільні: деталі

Про це йдеться у даних «Аналітичної довідки про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні».

Достатнє зволоження (21-37 мм продуктивної вологи) залишалося в окремих районах західних, східних, Житомирської, Чернігівської, Вінницької, Полтавської та Дніпропетровської областей. На більшості площ Черкаської. Водночас на окремих площах Одеської, Дніпропетровської, Харківської, Сумської, Київської, Житомирської, Волинської та Хмельницької областей вологозабезпечення було незадовільним (менше 10 мм продуктивної вологи). Вологозабезпечення метрового шару ґрунту на більшості площ було достатнім (81-119 мм) та оптимальним (122-160 мм продуктивної вологи). В окремих районах Дніпропетровської, Черкаської та Київської областей вологозапаси грунту становили 74-79 мм, в окремих районах Одеської області — 31-39 мм продуктивної вологи.

Під кукурудзою запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту на переважній частині території країни залишалися на достатньому та оптимальному рівні і становили 21-39 мм, місцями на Закарпатті відмічалося перезволоження 0-20 см шару ґрунту. На окремих площах центральних, Київської, Житомирської, Рівненської, Волинської, Тернопільської та Чернівецької областей зволоження ґрунту було задовільним — 11-20 мм, місцями – незадовільним (менше 10 мм продуктивної вологи). Вологозабезпечення метрового шару ґрунту на більшості площ було достатнім та оптимальним — 122-160 мм і більше продуктивної вологи, в окремих районах центральних (за винятком Дніпропетровської), Рівненської, Київської, Миколаївської та Одеської областей воно було задовільним — від 70 до 120 мм.

Запаси продуктивної вологи під буряком цукровим як в орному, так і метровому шарах ґрунту були задовільними (12-13 мм та 77-99 мм продуктивної вологи відповідно). У Полтавській області зволоження орного та метрового шарів ґрунту було достатнім (26 мм та 140 мм продуктивної вологи відповідно).

Проблеми посівної соняшнику та помилки при сівбі: погляд експерта
Читати

Під соняшником вологозабезпечення орного шару ґрунту було достатнім (21-37 мм) та задовільним (11-20 мм), в окремих районах — Одеської та Житомирської областей - недостатнім (менше 10 мм продуктивної вологи). Запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту були достатніми (121-160 мм і більше) та задовільними (84-120 мм). На окремих площах Одеської області запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту знизилися до недостатніх показників (53-68 мм).

Запаси продуктивної вологи під озимими культурами в орному шарі ґрунту станом на 10 червня на більшості площ східних, в окремих районах західних, Кіровоградської, Полтавської та Дніпропетровської областей залишалися достатніми та оптимальними (21-40 мм продуктивної вологи і більше). На решті території країни вологозапаси були недостатніми (11-20 мм) та незадовільними (менше 10 мм продуктивної вологи), в окремих районах Чернігівської області орний шар ґрунту був зовсім сухий.

Зволоження метрового шару ґрунту під озимими культурами було оптимальним (121-160 мм і більше), достатнім та задовільним (81-119 мм продуктивної вологи). На окремих площах Вінницької, Черкаської, Полтавської, Київської, Чернігівської, Сумської, Миколаївської та Одеської областей вологозапаси були недостатніми і становили 52-79 мм, на багатьох площах Одеської, в окремих районах Миколаївської, Кіровоградської, Черкаської, Полтавської та Київської областей — незадовільними (менше 50 мм продуктивної вологи).

Вологозабезпечення під озимим ріпаком, як орного, так і метрового шарів ґрунту було достатнім (23-27 мм та 127-132 мм відповідно) та задовільним (15-19 мм та 76-114 мм продуктивної вологи відповідно). Місцями на Чернігівщині 0-20 см шар ґрунту був майже сухим.

Читайте також: Оптимальна норма азоту для цукрових буряків у цьому сезоні — рекомендації британських аграріїїв