19 червня 2023, 09:00, Добрива

Аграріям розповіли, як отримати 5 ц/га прибавки врожайності на соняшнику

Про це розповів директор з розвитку НВК «Квадрат» Сергій Полянчиков в авторському блозі: «Фосфор, цинк, бор, калій для соняшника: секрети підвищення врожайності» на SuperAgronom.com.

Симптоми дефіциту з'являються відразу після проростання, на ранніх стадіях розвитку, знижується схожість рослин. Листя жовтіє між жилками, тоді як самі жилки залишаються темно-зеленими.

«Нерідко дефіцит молібдену спостерігається в ґрунтах з рН менше ніж 5,5, де він зв'язується з іншими компонентами ґрунту, що знижує його доступність для рослин. Крім того, виражений дефіцит молібдену може спостерігатися при внесенні добрив, що містять сульфати і нітрати смугами. Обробка насіння концентрованими молібден-вмісними добривами як Квантум ХЕЛАТ Мо зазвичай повністю покриває потребу соняшника в молібдені», — каже фахівець.

Він додав, що на ґрунтах, де спостерігається сильний дефіцит молібдену, може знадобитися додаткове позакореневе підживлення на ранніх етапах розвитку. Для цього він радить використати борне добриво Квантум-Бор Актив + Мо, яке додатково містить підвищену концентрацію молібдену.

Загалом, живлення соняшнику він рекомендує розпочати з планування внесення стартових добрив та обробки насіння перед сівбою комплексними мікродобривами з підвищеним вмістом Мо та Zn як Квантум Діафан ACTion. Такі добрива містять високу концентрацію фосфору, додатково азот і калій, сприяють рівномірній, високій польовій схожості рослин, стимулюють ріст кореневої системи, формуванню більшої вегетативної маси та розміру кошиків 

При застосуванні рідких стартових добрив з припосівним внесенням основних гранульованих добрив Діафан забезпечує прибавку 3-5 ц/га соняшнику, або 17-23% по відношенню до основної технології живлення. Сумісно з Квантум Діафан доцільно додатково внести й інші компоненти: 

  • Додавання цинку та бору за технологією In-Furrow під час сівби дозволяє компенсувати частину виносу і забезпечити нормальний початковий ріст рослин. 
  • Як джерело бору для внесення разом з Квантум Діафан застосовують препарат на основі боретаноламіну Квантум БОР АКТИВ. Середні прибавки при цьому становили близько 5% до варіантів стартових добрив без бору.
  • Найкращий результат отримано при комбінованому внесенні бору IN-FURROW та фоліарно у критичні фази росту і розвитку соняшнику. 
  • Для забезпечення цинком сумісно зі стартовими добривами вносять Квантум ХЕЛАТ Zn 117 EDTA з технологією ЕКСТРА-хелатування. 
  • Соняшник добре реагує на додавання екстракту водоростей Квантум СіАмін до стартових добрив, що в попередні роки забезпечувало прибавку врожайності в середньому 10-15%.

Нагадаємо, Остхем підняв ціну на КАС та селітру на 3%.