15 червня 2023, 12:21, Україна

Умови для вегетації сільгоспкультур в першій декаді червня були переважно сприятливі — Укргідрометцентр

Про це повідомляє АПК-Інформ з посиланням на інформацію Укргідрометеоцентру.

Загалом же, станом на 10 червня посушливі явища на посівах озимих культур спостерігалися в багатьох районах Одеської, Миколаївської, в окремих районах Хмельницької, Черкаської та Київської областей.

«Проте, ймовірно, це не матиме негативних наслідків для врожаю, зважаючи на те, що в озимих культур уже завершився або ж завершується період максимального водоспоживання. Зберігаються умови для формування їх високого урожаю на всій території України», — підкреслюють фахівці Укргідрометцентру.

Загалом упродовж першої декади літа агрометеорологічні умови для вегетації основних сільгоспкультур по території України були переважно сприятливими. Відсутність ефективних опадів у більшості областей півдня, центру та сходу не мала значимого негативного впливу на ріст та розвиток сільгоспкультур завдяки помірним температурам повітря.

«Проте в західних та північних областях, зокрема Хмельницькій, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Чернігівській, де за період 01 травня — 10 червня випало лише від 5 до 30% норми опадів, відбувалося інтенсивне зниження вологозапасів із усіх шарів ґрунту. На деяких площах цих областей під зерновими культурами запаси метрового шару ґрунту зменшилися до 40-50 мм, що не характерно для цих територій», — додали фахівці.

Також зазначається, що, за спостереженням агрометеорологів, пізні заморозки (3-4 червня) в північних та північно-східних областях, які були спричинені затоком арктичного повітря, зумовили локальні пошкодження посівів кукурудзи та городніх культур.

Читати також: Нові краш тести, рістрегуляція соняшнику, листкове підживлення кукурудзи на LNZ Hub 6.0