14 червня 2023, 10:40, Технології

Урожайність гороху понад 5 т/га отримували в господарстві на Київщині

Про це йдеться у матеріалі «Досвід вирощування гороху на Київщині: раніше посієш — більше врожаю отримаєш» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що господарство розташоване на Київщині, де має в обробітку 3,8 тис. га землі. Під горох цьогоріч відвели майже 10% площі — 375 га. Решта під озимими, кукурудзою і соєю. 

Василь Литвишко, головний агроном господарства, каже — попри те, що озимий ріпак в сезоні-2023 буде найприбутковішим, найбільше з усіх культур він любить горох. Крім того, що він добрий попередник, горох залишає в ґрунті азот і, що з урахуванням цін на добрива вагома перевага. Плюс гороху ще й у тому, що він рано звільняє поле.

«Дехто каже, що горох нерентабельна культура і не зрівняється з ріпаком чи соняшником по економіці, але, як говорять німці, попередник горох — це гарантія як мінімум 1,5 т прибавки урожайності пшениці», — каже Василь Литвишко. 

За урожайністю горох теж ніколи не підводить господарство — отримують від 3 до 4,2 т/га залежно від року. Рекорд по врожайності — 5,1 т/га на круг — мали 5 років тому.

Вирощують, до слова, тільки ярий горох. З озимим не ризикують через невідповідність кліматичних умов району. 

«Я віддаю перевагу ярому гороху, тому що перезимівля озимого в нашому регіоні ризикована. Культура любить більш м'які зими, сніжні. В минулому році я бачив озимий горох у знайомих у нашій зоні, і вийшов він з зими не в дуже хорошому стані. Тож, я не ризикую», — додав агроном.

Технологія вирощування гороху. Від вибору сорту до збирання

Читати

Від терміну сівби залежить урожайність культури: чим раніше посієш, тим більший врожай. Через це аграрії нерідко обирають для сівби лютневі вікна, або ж першу декаду березня. Такого принципу дотримуються і в «Саланг Агро», бо кожен день затримки відбивається зниженням врожайності. Яскравий приклад — минулого року через пізню сівбу внаслідок повномасштабного вторгнення росіян в господарстві отримали 2,6 т/га.

Сіяти горох Василь Литвишко радить якомога раніше, як тільки можливо увійти в поле. Сам же горох толерантний до низьких температур і без проблем витримує приморозки до -6-7°C, подекуди до -10°C. В цьому році в господарстві встигли завершити сівбу до затяжної хвилі квітневих дощів.

«Були випадки в моїй практиці, коли температури 8-10°С морозу підморожували культуру, але навіть за такого сценарію ми отримали врожайність 3,7 т/га. При сучасній техніці цілком можливо посіяти надрано і мати результат», — підсумував він. 

Висівають горох по формулі з урахуванням лабораторної і польової схожості у розрахунку, щоб на момент збирання на гектарі посіву було 1,1 млн рослин. Загалом же для зони підходить норма висіву 300 кг/га.