13 червня 2023, 15:00, Добрива

Як знизити негативний вплив біурету в складі карбаміду — порадив експерт

Про це розповів доктор біологічних наук Сергій Хаблак в авторському блозі: «Внесення азотних добрив дронами на озиму пшеницю — переваги» на SuperAgronom.com.

Біурет — амід алофанової кислоти, який утворюється при грануляції карбаміду. Біурет є забруднюючою домішкою, яка має фітотоксичні властивості, і таким чином знижує якість карбаміду як добрива. Біурет нестійкий і швидко розпадається на органічні складові. Однак при закладенні насіння з карбамідом не виключено знищення врожаю. Для позакореневого використання вміст біурету не повинен перевищувати 1,5%. За іншими даними, вміст біурету в карбаміді не повинен перевищувати 1%, інакше він буде впливати на рослини як гербіцид суцільної дії.

Нагадаємо, названо 6 схем підживлення озимої пшениці азотом за допомогою дрона-обприскувача.

Фахівець відмітив, що через листя озимій пшениці доступні 38% розчини сечовини з низьким вмістом біурету (15 кг карбаміду на 25 л води, вилив робочого розчину 40 л/га). Таким чином, за три підживлення можна дати рослинам 45 кг карбаміду (21 кг/га д.р. азоту), що аналогічно 60 кг карбаміду прикореневого внесення. За комплексного внесення макро- і мікроелементів коефіцієнт використання азоту підвищується на 25-30%.

Читайте також: Переваги дробного внесення азоту та схеми підживлення озимої пшениці

При вмісті 3% біурет є токсичним для рослин, тому внесення безпосередньо перед сівбою негативно впливає на розвиток рослин. У ґрунті біурет повністю розкладається за 10-15 днів. Цей інтервал рекомендують витримати між внесенням карбаміду в ґрунт і сівбою. При вмісті біурету 0,8% і нижче він не чинить негативного впливу на проростки рослин незалежно від терміну внесення добрива (можна безпосередньо перед сівбою).

«В європейських країнах використовують карбамід із вмістом біурету не більше 0,8%. Тоді як середній вміст біурету в добриві, яке виробляють українські компанії, становить 1,4%. Туркменський карбамід містить всього 0,7% біурету. Таким чином, це добриво можна використовувати без шкоди для врожаю», — каже експерт.

Він додає, що за ДСТУ 7312:2013 вміст біурету в карбаміді не має перевищувати 1,4%, тому що концентрація вище даного показника може серйозно нашкодити культурам. Через це карбамід рекомендують використовувати на 10-15 днів раніше, ніж починається посівна і вкопувати на 10-12 см нижче насіння. При таких умовах, якщо карбамід має високий відсоток вмісту біурету, його негативний вплив буде мінімальним.