13 червня 2023, 13:24, Україна

Багато земель на Півдні буде забруднено хімічними речовинами внаслідок підриву Каховської ГЕС

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі «5 каналу».

«Для відновлення сільськогосподарських земель в зоні підтоплення треба буде 5 років мінімум. Ми можемо розуміти, що це вже збитки, які розраховуються орієнтовно в $10 млрд», — повідомив Висоцький.

Він зазначив, прямі та непрямі втрати українського агросектору через неможливість повноцінного ведення сільськогосподарської діяльності на затоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС територіях, можуть зрости до понад $10 млрд. Зокрема, це й ті втрати, які зазнаватиме агросектор через відсутність зрошення і неможливість повноцінного використання близько 1,5 млн га посівних площ.

Збитки внаслідок затоплення земель приблизно оцінюються в $3-5 млрд. Поки що неможливо оцінити, скільки з цих земель можна повернути до сільськогосподарського виробництва.

За попередніми оцінками вартість продукції, вирощеної на зрошувальних землях південних областей щороку становила $1,5 млрд. Вартість продукції на прилеглих землях, що не зрошувались, але в комплексі оброблялися щороку, становила $500 млн. Таким чином непрямі втрати від підриву Каховської ГЕС щороку можуть становити майже $2 млрд.

Нагадаємо, внаслідок втрати каховської води аграрії Півдня, ймовірно, повернуться до богарного землеробства.