12 червня 2023, 12:00, Насіння

ЄС вимагатиме в імпортерів сої сертифікат прослідковуваності

Про це повідомили в Асоціації «Дунайська Соя» 8 червня під час засідання Дискусійного Соєвого Клубу «1,8 млн га сої: як доглянути».

«Нове законодавство ЄС щодо протидії вирубці лісів вводить жорсткі вимоги прослідковуваності кожної окремої партії ввезеної сої аж до поля», — заявив виконавчий директор Асоціації «Дунайська Соя» Володимир Пугачов.

Експерт підкреслив, що на полях, де вирощується соя, не мало бути вирубки лісів в минулому та компанії мають належним чином це підтвердити згідно нововведень ЄС.

Дотримання санітарних вимог країни імпортера, а також відслідковування змін місцевого законодавства є надзвичайно важливим для експорторієнтованого сектору виробництва сої України, додав Пугачов.

В Асоціації нагадали, що будучи давнім піонером сталого аграрного виробництва господарства, «Дунайська Соя» вже має систему відстеження партій сої «з лану до столу» та 2008 рік як граничну дату для заборону вирубки лісів і зміни цільового призначення земель, що суттєвого перевищує за рамки нових законодавчих вимог Європейського Союзу.

Для довідки:

  • В листопаді  2021: Комісія ЄС (DG ENV) опублікувала пропозицію щодо регулювання ЄС щодо сировини, яка становить ризик для лісів та еко-систем (EUDR) 
  • В грудні 2022: Триєдина згода – пропозиція була схвалена Європейською Комісією, Радою та Парламентом: EUR-Lex - 52021PC0706 - EN - EUR-Lex (europa.eu)
  • В травні 2023: Затверджений фінальний текст регулювання

Ціль рeгулювання: досягти в ЄС ланцюгів поставок продукції без вирубки лісів

  • Застосовується для імпорту в ЄС, а також для комерційної діяльності в ЄС;
  • Стосується шести критичних товарів: соя, какао, пальмова олія, яловичина, кава, деревина;
  • Детально інструкція для кожного із критичних товарів очікується в 2023 з боку ЄС;
  • Строк введення в дію регулювання — кінець 2024.

Нагадаємо, на базі Черкаського «Азоту» вироблятимуть AdBlue — виробництво покриє 80% потреби українського ринку.