7 червня 2023, 12:20, Україна

Підрив дамби Каховської ГЕС спричинить кліматичні зміни в регіоні, — експерт

Про це медіаресурсу «Зміст» розповів Павло Писаренко, завідувач кафедри екології Полтавського державного аграрного університету.

«Якщо подивитися на карту, то Каховка Кринки, Гола Пристань, тобто лівий берег Дніпра буде повністю практично затоплений повністю. Дані свідчать, що в Каховському водосховищі в районі Марганця за кожного годину мінус 15 см води. І все йде вниз. Далі рівень води підніматиметься в річці Інгул і на 3-4 добу ці маса потрапить до Бугу і підніметься аж до Миколаєва. Одним з найбільш значущих наслідків я вважаю можливу зупинку Запорізької АЕС. І ми знаємо, до чого це може призвести. Також зниження рівня води в Каховському водосховищі вплине на великі виробництва, які без води можуть зупинитись. Зокрема, металургійні заводи Марганця, Нікополя, Покрова. Але осушення водосховища також призведе й до вивільнення великих піщаних масивів, в подальшому — до пилових бур. І загалом до зміни клімату, аж до опустелення цілого регіону», — пояснив фахівець.

Він додав, що ситуація несе загрозу і зрошенню сільгоспугідь, яке для Півдня України має критичне значення.

«Якщо немає належного рівня води, то вона не постачається до систем зрошення. А без зрошення на півдні України сільське господарство неможливе. Тому спочатку величезні площі будуть затоплені, а потім вода зійде, а з нею може змитися родючий шар, а далі рівень води стане недостатнім для постачання у зрошувальні системи. Окрім цього, повінь знищить значну частину флори і фауни, унікальні види, що живуть на цих територіях, знищить біорізноманіття. І зрештою призведе до зміни клімату. І спочатку підуть види (рослин і тварин. — ред.), а потім підуть люди», — зазначив Павло Писаренко.

Він також додав, що хоч екологи в останні десятиліття висловлювали думку щодо негативних наслідків антропологічного впливу на Дніпро та природу навколо нього, і навіть пропонували розібрати усі дамби й повернути природну ситуацію, що була 70 років тому, тобто вільну течію річки. Але експерт зауважує, що крім економічних наслідків для промисловості, сільського господарства тощо, це ще призведе й до екологічних. Адже за ці роки вже склалась певна екосистема, яка також зруйнується. Крім того, знищення каскадів дамб на руслі Дніпра також спричинить опустелювання значної частини півдня України.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Опустелювання, руйнування систем зрошення, багаторічних насаджень, зниження агровиробництва — названо наслідки підриву Каховської ГЕС