5 червня 2023, 13:48, Техніка

Про особливості та вигоду від зберігання зерна в рукавах розповіли експерти

Про це йдеться у матеріалі «Денис Мадрига: Попит на полімерні рукави торік виріс на 50 відсотків» на Kurkul.com.

Як зазначає Денис Мадрига,  директор компанії «Аркад Агро Сервіс», що з 2015 року надає послуги зі зберігання зерна в рукавах, найбільше в Україні таким чином зберігають кукурудзу, соняшник, сою і частково пшеницю. А щодо ріпаку, за його словами, є питання, і компанія взагалі з ріпаком не працювала й поки що не планує.

Стосовно часу зберігання зерна в рукаві без втрати якості експерт зазначив, що по різних культурах є різна градація, але, в будь-якому випадку, це в межах 12-18 місяців зберігання.

«Щоб не було втрат якості, треба дотримуватися певних умов, але основне для культур — дотримання вологості згідно зі стандартами ДСТУ. Якщо вологість зерна вища, то зерно в рукавах буде зберігатися менший термін. Тобто якщо ми восени заготовляємо, воно зиму ще стоїть, але коли йде потепління, то відбувається процес нагрівання зерна, і тому воно може місцями псуватися, — наголосив фахівець.

Вартість завантаження зерна в рукав залежить від об'єму — чим він більший, тим ціна за тонну менша, загалом же вартість однієї тонни буде у межах 70-80 грн. Загалом же економічно доцільно зберігати в рукавах від 1000 т.

У свою чергу Костянтин Ващенко, генеральний директор ТОВ «Планета пластик», наголосив, що рукави для зберігання зерна це технологія з мінімальними інвестиціями. Не потрібно вкладати та заморожувати шалені кошти в будівництво зерносховищ. Всі інвестиції — це купівля недорогого обладнання та рукавів для зберігання зернових. При цьому є й інші переваги, зокрема, можна зберігати зерно прямо в полі. Не потрібно перейматися через нестачу транспорту для вивезення продукції з-під комбайна. Є можливість роздільного зберігання відсортованого зерна. До того ж є можливість продати ту ж кукурудзу дорожче, аніж в сезон жнив

Також він додав, що вартість зберігання зернових в рукавах «Планета Пластик» становить 2,25$ за тону. Це разові затрати та вони не залежать від терміну зберігання. На елеваторах помісячна оплата. Зберігання однієї тони кукурудзи на елеваторі 6 місяців коштуватиме, приблизно, 15$ за тону. Якщо зберігати на елеваторі 12 місяців, то це вже 30$ за тону, а в рукаві — все ті ж 2,25$. Наприклад, заклавши в рукав 200 т кукурудзи у вересні 2020 року з ринковою ціною 6000 грн/тону (6000 грн/т*200 т = 1 200 000 грн), а продавали ту ж кукурудзу в березні 2021 року з ринковою ціною вже по 7500 грн/тону (7500 грн/т*200 т = 1 500 000 грн).Так аграрії додатково могли заробити 300 000 грн на об'ємі 200 т. Вартість 1 рукава, де зберігається 200 т кукурудзи 17000 грн з ПДВ.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Фузаріоз качанів кукурудзи: небезпека мікотоксинів