5 червня 2023, 09:06, Посівна

На Сумщині аграрії ще досівають гречку

Зокрема, станом на 30 травня, на Сумщині посіяли 9,6 тис. га гречки.

«Сумщина завжди сіє багато гречки, бо у нас є свій сорт під назвою Сумчанка, це такий посівний матеріал, який знають широко в Україні. Найбільше сіють гречку у Конотопському, Роменському та Охтирському районах. Україна буде з гречкою — дефіциту не буде», — каже Вадим Сохань, заступник голови ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників Сумщини».

Технологія вирощування гречки

Читати

Втім, за його словами, в області багато полів не засіяні. Передусім ті, що межують з кордонами країни-агресора. Землі господарств, що розташовані в 10-кілометровій зоні від кордону, постійно обстрілюються. Фермери зазнають збитків, не можуть розрахуватись за паї. Проблема знайти трактористів, комбайнерів, щоб туди поїхати, збирати та сіяти урожай.

«Все одно наші фермери намагаються сіяти і в прикордонні, тому що треба заробляти, підіймати економіку», — зазначив Вадим Сохань.

Як пояснив директор агропромислового департаменту групи «Агротрейд» Олександр Овсяник, посівна цього року почалася пізніше через погодні умови — на 20 днів.

«Гречку починають сіяти з середини травня, тому в деяких регіонах посів гречки триває. Що стосується нашої компанії — сівбу ми закінчили. Строки посіву змістилися. У минулому році багато площ по всій території України не пройшли осінню підготовку. Зі складнощів — це повернення тих територій, які були під окупацією, ті, які ми не сіяли минулого року чи восени», — каже Олександр Овсяник.

На посівну впливають різні фактори, зокрема, заміновані території, постачання насіння, добрив та техніки.

«Не можна сіяти, коли заманеться. Культури відстають. Чи це вплине на зменшення врожайності — невідомо. Сьогодні, і це точно зрозуміло, що це гірше, ніж було в минулому році. Якщо спиратися на ті цифри, які сьогодні є, це близько 120 тисяч га посівів, це в середньому може бути 150-160 тисяч тонн. Якщо ми споживали гречки до війни 100 тисяч тонн, то після війни 70 тисяч тонн. То з таким розрахунком нам вистачить гречки на два роки. Якщо на ринку будуть блокувати російську гречку, то Україна зможе імпортувати за кордон. Якщо не будуть блокувати російську гречку, то в нас залишаться перехідні залишки, тому дефіциту не буде точно», — зазначив аграрій.

Читати також: АгроЕкспедиція Посівна 2023 на Півночі: технології вирощування ярих та озимих культур на Чернігівщині і Київщині