4 червня 2023, 12:00, Україна

Цього року Україна матиме 5 млн тонн перехідних залишків агропродукції — Висоцький

Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час панельної дискусії на Міжнародній зерновій конференції Grain Ukraine.

Він зауважив, що 5 млн т є середньостатистичним довоєнним показником України, при цьому має бути впевненість, що ми зможемо експортувати обсяги нового врожаю, збирання якого розпочнеться за декілька тижнів.

Для цього Україна наполягає на необхідності забезпечення вільного руху агропродукції країнами ЄС, це створить рівні умови для всіх аграріїв, що у свою чергу призведе до збільшення обсягів торгівлі, зниження витрат на логістику та підвищення прибутковості.

«Завдяки пролонгованій угоді про вільну торгівлю ми маємо можливість розширити нашу торгівлю та підняти економіку. Однак проблема налагодження експорту для таких с/г культур, як соняшник, пшениця, кукурудза та ріпак у деяких країнах Європейського Союзу, може обмежити наш доступ до цього ринку. Це вплине не лише на український аграрний сектор, а й на економіку цих конкретних країн, які втрачають можливість торгувати з нами», — вважає Тарас Висоцький.

Крім того, доступ до глобальних ринків через зерновий коридор диверсифікує можливості збуту для українських аграріїв, обмежуючи нашу залежність від одного ринку.

Читайте також: Посівна на Півдні: Сівба на 2 тижні пізніше і ставки на ріпак