2 червня 2023, 09:00, Урожай

Здешевлення біодизелю в ЄС загрожує обвалом цін на український ріпак

Про це повідомляє АПК-Інформ з посиланням на аналітичний центр кооперативу «ПУСК».

В аналітичному департаменті «ПУСК» зазначили, що світові ціни на біодизель знижуються вже пів року. Наразі очікується підвищення процентної ставки в США, що тисне на ринок нафти та інших енергоносіїв, включаючи біодизель. Це буде сприяти зниженню цін на ріпак. До того ж у ЄС розраховують на гарний урожай олійної, що знизить європейський попит на український ріпак на старті збиральної кампанії.

В Україні також прогнозується значний валовий збір олійної на рівні 3,7 млн тонн.

За даними аналітиків, новий урожай ріпаку наразі контрактує за форвардами Німеччина за ціною 385-390 €/т. Виходячи з високої очікуваної пропозиції ріпаку в липні, ціна може знизитися на 40-50 €/т.

«Погіршує ситуацію очікування, що ЄС продовжить до кінця року заборону на імпорт п’яти культур з України, до яких входить ріпак. У такому разі Польща зникає як покупець українського ріпаку. Одеські порти з високою ймовірністю не зможуть відправляти ріпак у липні, вся пропозиція перейде на малі порти. Тож можна очікувати провалу цін у період липень-серпень», — додали аналітики.

Разом з тим, на їхню думку, попит на український ріпак може відновитися восени, коли ЄС уже переробить власний урожай олійної.

Читайте також: Посівна 2023 на Півдні: Сівба на 2 тижні пізніше і ставки на ріпак