29 травня 2023, 16:40, ЗЗР

У сезоні-2023 аграрії Одещини максимально економили на ЗЗР та добривах

Про це в матеріалі «АгроЕкспедиція Посівна 2023 на Півдні: Сівба на 2 тижні пізніше і ставки на ріпак» розповів Костянтин Куртєв, регіональний менеджер зі збуту компанії BASF в Одеській області.

З його слів, сівозміна в регіоні дуже строката. Фермери обирали культури стихійно і до останнього не знали, що саме сіяти. 

«Загалом тенденція в тому, що в цьому сезоні фермери Одещини максимально економили на купівлі ЗЗР. Знаю тих, хто озиму групу сіяв взагалі без добрив. Таких приблизно 40%. В них навіть було заготовлено насіння соняшнику, щоб якщо не зійде пересіяти культуру. Купівля ЗЗР відтягувалась до останнього. Також у цьому році фермери намагались зекономити, купуючи китайські неякісні ЗЗР. Економія значно більше, ніж попереднього року. І це відчувається», — зауважив представник компанії. 

Він пояснив, що Одещина дуже специфічна: посіяти й в результаті передискувати незібраний врожай — буденна річ. 

Вся причина в посушливості регіону. Тому фермери намагаються обирати вологозберігаючі технології обробітку ґрунт: вертикальний обробіток, пар, культивацію, No-till. До оранки звертаються або недосвідчені аграрії, або експериментатори.

«Цей рік унікальний для регіону дощами у квітні. Раніше Одещина починала сіяти яру групу першою. Але опади затримали цьогорічну посівну на 2-3 тижні, відтак виникла затримка і на внесенні добрив, агрохімічних обробках. Посівна відбувалась в перезволожений ґрунт, бур'ян почав активно рости й довелось проводити або додаткову агрохімічну або ґрунтову обробку. Наразі соняшник у фазі перша пара, кукурудза — 2-3 листки, хоча зазвичай — 3-4 листки», — розповів Костянтин Куртєв. 

Щодо озимої групи, то пшениця зайшла в зиму в фазі від 2 листочків до кущення. Осінь була дуже сухою, тому той хто сіяв рано і той хто сіяв пізно отримали сходи в один день, коли пройшли дощі.