28 травня 2023, 10:33, Урожай

Названо фази розвитку зернових, найбільш вразливі до посухи

Про це повідомляє польський ресурс Farmer.pl.

Зазначається, що найбільшу потребу у волозі озимі зернові культури виявляють від виходу в трубку до фази молочної стиглості. У ці періоди опади необхідні, головне, щоб вони випадали в критичні для розвитку моменти.

Найбільшої шкоди у всіх озимих зернових культур завдає нестача води від фази колосіння до фази молочної стиглості. Тут зниження врожайності всіх озимих культур може сягати навіть 30-40% (здебільшого у випадку озимої пшениці, жито трохи менш чутливе, але і тут втрати можуть бути серйозними і становити до 1/3 потенційного врожаю). 

Менш небезпечна посуха в період від молочної стиглості до закінчення вегетації. Цікаво, що нестача води в цей період менш небезпечна для пшениці — згідно з дослідженнями, втрати потенційної врожайності оцінюються приблизно в 10%, а у випадку з тритикале та жита навіть 15%. 

АгроЕкспедиція Посівна 2023 на Півночі: технології вирощування ярих та озимих культур на Чернігівщині і Київщині

Читати

За сильного дефіциту води на етапі від виходу в трубку до колосіння втрати пшениці становлять близько 30%. Трохи менш чутливим до посухи в цей період є тритикале, а за дослідженнями жито реагує незначною втратою врожаю під час посухи в період між BBCH 31-39.

Щодо озимого ріпаку, то відсутність опадів у червні може негативно вплинути на виповненість стручків і масу 1000 зерна.  Вважається, що на одній рослині в оптимальних умовах і відповідній агротехніці повинно бути 180-300 стручків, і кожен з них має містити 15-20 зерен. Зменшення на 10% відсотків означає вже відчутні економічні втрати. У поєднанні з високими температурами посуха знижує й рівень олійності.

Що стосується кукурудзи, то можливий дефіцит вологи в червні, принаймні в першій половині, для цієї рослини поки не буде небезпечним (хоча може вплинути на її ріст і висоту). Кукурудза має найбільшу потребу у воді за 10-14 днів до цвітіння і за 14-20 днів після нього. Тоді буде необхідним достатній запас вологи — її нестача в цей період спричиняє погане запилення. Опади в кінці червня або в липні не обов'язково мають бути сильними — навіть невеликих дощів в цей час може бути достатньо для розвитку качана. У разі повної посухи в цей період наступні опади не можуть допомогти кукурудзі надолужити, зазначають польські фахівці.

Втрати від посухи швидко помітні на ярих зернових — вони дуже швидко піддаються її впливу. Для правильного розвитку їм з самого початку потрібне хороше вологозабезпечення. 

«У минулі роки нестача води, зокрема на початку весни, часто була причиною низької врожайності ярих культур. Дефіцит вологи протягом усього періоду вегетації та серйозна її нестача в ключові моменти розвитку призводять до дуже високих втрат урожаю, наприклад у випадку ярої пшениці — навіть приблизно на 50-60%. Червнева посуха — навіть за доброго водного балансу ранніх періодів вегетації — призводить до втрат ярої пшениці до 30%», — зазначається у повідомленні.

Читати також: АгроЕкспедиція Посівна 2023 на Київщині: технології вирощування в ТАС Агро Центр і АПК Насташка