25 травня 2023, 12:00, Насіння

Стратегія вирощування кукурудзи на зниження ФАО — досвід аграріїв Чернігівщини

Про це йдеться у матеріалі: «АгроЕкспедиція Посівна 2023 на Півночі: технології вирощування ярих та озимих культур на Чернігівщині і Київщині» на SuperAgronom.com.

Зокрема, не зменшили посівні площі під культурою в ТОВ «Олстас-Льон» і ФГ «Білі роси»

Читайте також: Круте піке кукурудзи 2023: ставки на олійні та обсяги виробництва

В ТОВ «Олстас-Льон» посіяли 5,5 тис. га, що складає 69% у структурі посівних площ. Від кукурудзи в господарстві не відмовляються, незважаючи ні на що. Навіть попри те, що минулого року культурі не вистачило суми активних температур, зібрати її вдалося вчасно до дощів, а сама ж культура віддячила врожайністю понад 10 т/га у сухому стані. 

«Ми патріотично-оптимістично налаштовані і впевнені, що скоро агресор «вийде» із зернової угоди і все повернеться як було до 24 лютого 2022 року», — каже Олександр Корогод, заступник директора з рослинництва.

Гібриди кукурудзи в господарстві вибирають з ФАО 250-300 — ДКС 3969ДКС 3972ДКС 3730, ДКС 3779 з ФАО. Десикацію не проводять.

У господарстві ФГ «Білі роси» кукурудза зайняла 20% у структурі посівів, тоді як 50% займають озимі пшениця і ріпак. Попри існуючі проблеми з експортом, від культури не відмовилися.

«Я завжди вважав, що треба підходити так: якщо всі сіють соняшник — треба сіяти кукурудзу, незважаючи ні на що. Якщо всі сіють кукурудзу — треба сіяти соняшник. Ця стратегія ніколи не підводила», — поділився Юрій Кобизський, керівник ФГ «Білі роси».

Він додав, що настрій, коли аграрії масово роздумували над тим, щоб сіяти більше соняшника, був 2-3 місяці тому до моменту, коли ціна на нього впала до 12 тис. грн. До того ж, каже аграрій, в Україні наразі багато залишків неякісного за кислотним числом і олійністю соняшнику, продати який важко, а кукурудзу можливо.

Гібриди кукурудзи Юрій Кобизський вибирав з ФАО до 280 (250-280). Цьогоріч вибір припав на гібрид Сканер і RAGT.

Нагадаємо, експерт розповів про ситуацію з озимими та вплив погодних умов на посівну на Півдні.