24 травня 2023, 13:25, Технології

Strip-Till виручає при нестачі працівників у воєнний час — досвід і переваги технології

Своїм досвідом поділився керівник господарства Юрій Кобизський у матеріалі: «АгроЕкспедиція Посівна 2023 на Півночі: технології вирощування ярих та озимих культур на Чернігівщині і Київщині» на SuperAgronom.com.

Strip-Till дуже подобається Юрію Кобизському. Зокрема, тому, що дозволяє заощадити час і дизпаливо. У досвіді господарства, економія на пальному виходить мінімум 15 л/га, плюс економія на добривах. Серед інших переваг:

  • менше травмування ґрунту — кілька операцій за один прохід;
  • потребує менше співробітників, що актуально у воєнний час, коли не вистачає персоналу.

Свого часу в господарстві практикували і No-Till, але через характерну перезволоженість місцевості ставка на нуль не зіграла.

Решту площ обробляють за класичною технологією, що передбачає оранку і культивацію.

Юрій Кобизський пояснив, що технологія обробітку в господарстві залежить від культури, яка вирощується. Наприклад, якщо попередник ріпак, то це Strip-Till.

«Обробіток починається із заходу в поле стерньового культиватора канадського виробника Salford, який подрібнює рештки, розпушує ґрунт і розподіляє, після чого заходить сівалка Mzuri і в один прохід виконує сівбу і припосівне внесення добрив у рядок. Далі проводимо гербіцидний захист препаратом 2,4-Д в баковій суміші з дикамбою, проходимо перший раз у фазі до другого міжвузля», — розповів аграрій.

За необхідності потім вносять бакову суміш препаратів флорасулам + флуметсулам і піноксаден.

У класичній технології застосовують плуг і культиватор Lemken з котком Variopack, потім сівалки для суцільного висіву Horsch (агрегатують з тракторами Claas потужністю від 130 до 400 к.с.). Для гербіцидного захисту в технології достатньо одного проходу дикамбою у суміші з 2,4 Д.

Нагадаємо, фахівець розповів про ключові фактори успішного вирощування сої.