23 травня 2023, 16:50, ЗЗР

60-70% ґрунтів Європи визнано такими, що перебувають у незадовільному стані

Про це йдеться у матеріалі «Made in Ukraine. Як українські біотехнології крокують світом» на Latifundist.com.

Як розповів Владислав Болоховський, генеральний директор «БТУ-ЦЕНТР», загалом продукція компанії експортується у 18 країн світу, а дослідження тривають ще в низці країн.

Скільки коштує здоров’я ґрунту?

Читати

За його словами, у кожної з перелічених країн є свої особливості. Часто вони дуже суттєві, навіть у країн-сусідів. Так, у країнах ЄС значно менші площі господарств, ніж в Україні. Об’єднує їх те, що, на жаль, 60-70% ґрунтів Європи визнано такими, що знаходяться у незадовільному стані. Тому «БТУ-ЦЕНТР» часто приємно дивує клієнтів своїм досвідом масштабного використання мікробних препаратів на великих площах, адже на вітчизняному ринку продуктами компанії обробляють більше 3 млн га орних земель.  

Як зазначив Владислав Болоховський, у країнах ЄС висока вартість однієї обробки та дорога робоча сила. Тому здебільшого європейські виробники рідше заходять у поле технікою та потребують 100% ефективності від кожної операції.

«Австрійські агропідприємства малі за розміром, тому вони майже не використовують оприскувачі. У Франції та Італії серед агропідприємств популярною є форма кооперативів, у той час як аграрії Німеччині працюють в основному з обслуговуючими компаніями, які надають сервіси під ключ: насіння рідкими сумішами там обробляють на заводах, а не самостійно, як у нас. Звісно, грають роль і кліматичні та територіальні особливості тої чи іншої країни-партнера. У Литві посів відбувається пізніше, ніж в Україні, на цілий місяць. Однак клімат сприятливий для вирощування багатьох ярих культур. Вирощують також комерційно коноплю — органічну та неорганічну», — каже експерт.

І додає, що натомість Нідерланди, попри м’який та сприятливий для вирощування клімат, мають іншу особливість — обмежену кількість орних земель. Тому тут вирощують все на контрольованих площах — теплиці, гідропоніка, багато рослин на субстратах.

«Тому у кожному випадку ми, як виробники, маємо ретельно адаптувати наші технології до кліматичних умов країни нашого партнера, що потребує більш специфічних досліджень та пошуку нових підходів. Для цього закладаємо досліди, проводимо аналізи ґрунту, враховуємо багато інших факторів та думаємо, що спрацює найефективніше»,— каже Владислав Болоховський.