31 липня 2017, 11:00, Технології

На Полтавщині зрошується понад 4000 га полів

Про це пише ІА «Новини Полтавщини».

Одне з підприємств, що активно користується відновленими системами зрошування полів — місцеве ТОВ «СГП «Надія». Нині поливають 300 га: дві ділянки по 150 га, де вирощують кукурудзу та сою.

«Закупівля та монтаж обладнання обійшлися нам у 5,5 мільйонів гривень. Приємно, що керівництво Полтавщини не стоїть осторонь наших проблем та активно допомагає їх вирішувати», — говорить заступник директора підприємства Максим Голобородько.

Відроджують зрошувальну систему і на полях ТОВ «Рост-Агро», що займається насінництвом. Тут поливають понад тисячу гектарів.

«Наше підприємство було одним з перших, хто відновлював занедбані зрошувальні системи», — відзначає директор товариства Максим Бернацький.

Загалом, разом із сільгоспвиробниками, працівники Кременчуцького міжрайонного управління водного господарства останніми роками відновили роботу п’яти потужних насосних станцій, міжгосподарської мережі трубопроводів та 11 км магістрального каналу на законсервованій із 2004 року Градизькій зрошувальній системі. Нині місцеві підприємства закуповують сучасну поливну техніку. В результаті, тільки в 2016 році в області зрошували сільськогосподарські культури на загальній площі понад 2600 га.

Відтак, нині на Полтавщині такі системи працюють на площах понад 4 тис. га. Також активно впроваджуються нові технології поливу, зокрема, системи крапельного зрошення. З 40 га у 2004 році нині таким методом поливають 600 га. Такі системи діють у 18 районах. Крім того, «Регіональна цільова програма розвитку водного господарства» передбачає їх впровадження по всьому регіону.