19 травня 2023, 09:04, Добрива

Схеми живлення з використанням РКД як основного добрива нефективні, — експерт

Про це розповів в Олег Фурманець, агроном ТОВ «Захід Агропром» в інтерв’ю на SuperAgronom.com.

Він зазначив, що досліди з РКД компанія проводить кілька років поспіль. Випробовували і самі добрива в різних дозах, і в суміші з різними добавками.

«Зокрема, випробовували схеми живлення виключно на рідкій формі, без використання взагалі гранульованих добрив. Побачили, що це категорично не ефективно. Тобто давати рідкі добрива як основне живлення — немає сенсу. Їх варто вносити передусім як стартові. Власне, на ринку вони саме так і позиціонуються. Їх слід вносити для того, щоб поліпшити розвиток рослин на початку вегетації. Наприклад, якщо є основне живлення, то невелика доза стартового фосфору дасть добрий ефект. . За 3 роки дослідів ми вже порахували економіку цього процесу, побачили стабільну прибавку за такої схеми. Наприклад, на кукурудзі, десь на рівні 0,3-0,4 т/га. Зважаючи на витрати з логістики, вийшла цікава окупність», — каже експерт.

При цьому, за його словами, аналіз різних років також показав, що чим холодніша, чим стресовіша ситуація на старті, тим ефективніше застосування «швидкої» форми добрив.

Читати також: Як британські фермери рахують рівні зниження норм внесення азоту і прибутки