18 травня 2023, 12:25, Насіння

Цього року в садах слід очікувати поширення грибкових хвороб та шкідників

Партнерами якої виступили BASF та Credit Agricole Bank.

«Якщо проводити паралель з минулим роком, то в садах очікується навантаження грибковими хворобами і шкідниками. Минулий сезон був сухим, протягом року фіксувалась мінімальна кількість хвороб. Деякі господарства обробляли яблуневі сади від парші 4-5 разів, хтось і ще менше. Справа навіть не у війні чи економії, банально не було потреби», — зазаначила Ольга Шарапанюк.

За її словами, цього року ситуація міняється, ми маємо довгу і холодну весну, тобто всі чинники для розвитку грибкових хвороб. Аналогічно безсніжна зима, не було істотних знижень температури повітря та ґрунту. Багато інфекцій і різних форм шкідників зимує в ґрунті — в умовах «нормальної зими» вони би знищилися. Натомість вони пережили зиму, а весна ще сприяла їх розвитку.

«В садах уже пішла парша, чого у минулі роки в цей час не спостерігалося. Аномальне явище — два тижні тому в бруньках вже були шкідники. Аграрію треба пристосовуватися до цих умов, аби зберегти сад», — каже фахівець.

Для роботи з яблуневими садами компанія має великий спектр фунгіцидів, таких як Делан, Полірам, Малахіт, Белліс, Делан, Малахіт, Серкадіс Плюс, Сігнум, Строобі