8 травня 2023, 12:00, Технології

Названо умови для успішного вирощування амаранту в Україні

Про те, які умови для амаранту є ідеальними, розповів Голова ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції» Олександр Дуда

Він зазначив, що посівмат амаранту на сьогодні обходиться у 675 грн/га. А агротехніка вирощування культури дуже приваблива, оскільки передбачає мінімізацію поточних витрат.

«Ми не рекомендуємо вносити міндобрива, застосовувати синтетичні ЗЗР. Основний акцент — на механічний догляд за посівом. Основний обробіток — оранка або дискування. Я не прихильник оранки, тому ми враховуємо можливості аграріїв і готуємо поле дискуванням», — поділився фахівець.

До сівби, яка припадає на кінець травня - початок червня поле має бути рівним і це основна вимога, додав він. Крім того, варто зважати, що найкраще амарант росте на ділянках з рихлою структурою.

«Щільність ґрунту заважає амаранту нормально розвиватися. Хоча б верхній шар ґрунту 5-10 см має бути розпушеним, щоб запезпечити аерацію. Решта — пориста капілярна структура», — каже Олександр Дуда.

Він зазначив, що потенціал урожайності найпоширеніших сортів амаранту 4-5 т/га в умовах гарного агрофону і достньої кількості тепла. Важливо, щоб фази розвитку проходили в оптимальні терміни. Оскільки за прохолодної погоди рослини не розвиваються і перебіг фаз уповільнюється, що позначається на врожайності. Сума температур має вирішальне значення.

Щодо захисту посівів, варто виділити бюджет у розмірі до 2 тис. грн/га на біологічні препарати від бурякового довгоносика і попелиці. В цілому ж, технологія вирощування обійдеться сумою 10 тис. грн/га.

Читайте також: ФАО до 310 і оптимізація технології вирощування: аграрій порадив, як зробити прибуток на кукурудзі