7 травня 2023, 09:00, Посівна

Площі під рисом на Одещині зменшились вдвічі, натомість зросте врожайність

Про це повідомили в Кілійському міжрайонному управлінні водного господарства, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Зазначається, що 3 травня запрацювала насосна станція «НС-2» Кілійської РЗС для затоплення рисових чеків СВК «Маяк» на площі 402 га. Варто зазначити, що майже 30% від загального обсягу виробництва цієї культури в Україні вирощує саме Одеська область.

Як розповів, голова Кілійської громади В’ячеслав Чернявський, цього сезону виробництво рису зіткнулося з рядом проблем, серед яких прохолодна погода для проведення посівної кампанії. 

Він відмітив, що для рису необхідний трохи вищий середньодобовий температурний режим. Зазвичай на Кілійщини починають сіяти рис десь приблизно з середини квітня, а закінчують роботи до дев’ятого травня. Але цього року внаслідок непростих погодних умов ці строки суттєво зрушилися, бо холод впливає потім на майбутні сходи рису та врожай в цілому.

Читайте також: Круте піке кукурудзи 2023: ставки на олійні та обсяги виробництва

Другим проблемним моментом для кілійських рисоводів залишаються обмежені технічні можливості для внесення добрив на плантації через заборону проводити внесення за допомогою авіації. Тільки в одного з шести господарств є спеціалізована техніка, яка може розсипати сипучі добрива «по воді». Інші рисоводи «підгодовують» ґрунт практично вручну, тому не поспішають збільшувати посівні площі.

Крім того, через війну введена заборона на відстріл гусей, качок або лебедів, які є загрозою для молодих паростків рослини. 

Попри це, в області цього року очікують вдвічі більший врожай, ніж минулої осені.

«Якщо б фермери знали заздалегідь, що весною випаде така кількість опадів, то вони взимку внесли більше добрив. Бо ж позаминулого року рисоводи це зробили, а потім через посуху «спалило» листя рослин», — зазначає В’ячеслав Вікторович.

Наразі рисові господарства «посилювали» поля іншими видами добрив, зважаючи на підвищену вологість ґрунту, а взимку для цього застосовують переважно селітру.

«Проте показники врожайності цього року будуть значно кращими. Якщо минулоріч на Кілійщині фермери збирали в середньому по одній-дві тонни рису з одного гектара, то восени прогнозується чотири — п’ять тонн «білого золота» з одного гектара», — висловив сподівання очільник громади.

У Кілійському міжрайонному управлінні водного господарства, в свою чергу, поінформували, що цьогоріч будуть задіяні під вирощування всього 20% рисових систем від наявних (заплановано 2052 га).

Нагадаємо, в Агротрейд здобувають досвід у вирощуванні технічних конопель — під культуру виділили 200 га.