1 травня 2023, 12:21, Посівна

Замінування полів — основна проблема посівної на Миколаївщині

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на слова головного спеціаліста департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОВА Володимира Афанасьєва.

Зазначається, що на території Миколаївської області в обробці аграріїв станом на 2023 рік перебуває 1 млн 700 тисяч га ріллі, з яких під урожай 2023 року планується засіяти 1 млн 275 тисяч гектарів.

Як британські фермери рахують рівні зниження норм внесення азоту і прибутки

Читати

Із загальної посівної площі озимі культури становлять 555,2 тис. га. За результатами проведеного обстеження, стан озимих оцінюється як добрий та задовільний.

Станом на квітень миколаївські аграрії продовжують сівбу ярих культур, за інформацією департаменту агропромислового розвитку, в області засіяно 65 тис. га, з них 53 тис. га — ранні зернові культури.

«Агрометеорологічні умови протягом другої декади квітня були сприятливими для подальшого росту та розвитку озимих, ярих зернових та зернобобових культур. Дощі, що пройшли протягом декади, сприяли збереженню вологозабезпечення культур на оптимальному рівні. Однак своєю чергою дощі дещо вплинули на зменшення темпів проведення сівби ярих культур», — каже Володимир Афанасьєв.

Основною проблемою для аграріїв області у 2023 році залишається неможливість здійснення повноцінної господарської діяльності через мінування.

«Станом на квітень площа сільськогосподарських земель, яка потребує обстеження та розмінування, становить 288,8 тисячі гетрів. Характеризуючи пріоритетність проведення робіт з розмінування сільськогосподарських земель, першочергово підлягає розмінуванню 85,1 тисячі гектарів, з яких вже обстежено 32,4 тисячі гектарів», — розповів Володимир Афанасьєв.

За словами фермерів, багато з них на Миколаївщині вирішили вирощувати баштанні та овочеві культури. Особливо, у кого є можливість крапельного зрошування.

Голови постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, землекористування, розвитку села та продовольчої безпеки Надія Іванова розповіла, що деякі аграрії у 2023 році роблять ставки на врожайність нішевих культур: льон, коріандр, гірчиця.

«Постає питання: чи сіяти кукурудзу, адже вологи замало. Раніше це були, як правило, північні райони області, а на півдні тільки ті, у кого було зрошення. Станом на квітень 2023 року, це велика проблема», — каже Надія Іванова.