28 квітня 2023, 12:24, Посівна

На Криворіжжі триває посівна — 90% орних земель розміновані й оброблені

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається, що весняна посівна в Криворізькому районі через сильні дощі розпочалась пізніше. Різниця від звичайного графіку — два-три тижні.

«В основному труднощі були після розмінування: необроблені вчасно поля, зараз погода не дозволяє вчасно зайти зробити обробіток ґрунту», — каже механізатор Олег Шкуропат. 

Минулого року територія Криворізького району, зокрема населений пункт Шестірня Широківської громади протягом восьми місяців обстрілювався ворогом. Фермери згадують, як проходила минулорічна посівна та жнива.

Як розповів Владислав Баранов, співробітник одного з місцевих господарств, з перших днів війни підприємство потрапило під шквальний обстріл, лінія оборони ЗСУ проходила по їхніх полях.

«Працювали, наче виїхали — тихо, тут починають стріляти. Як виїжджали в поле, стояли агрономи збоку, бригадири, які слухали, тому що в тракторі нічого не чути, нічого не видно. Було таке, що сіємо, а вони по тракторах стріляють», — розповідає Олег Шкуропат.

Закупівлі добрив знизились втричі

Читати

Нині ж селище не обстрілюють. Тож фермери з шостої до двадцяти третьої працюють в полі. Сіють соняшник, пізніше — просо. Владислав Баранов каже, що мають землі як у Дніпропетровській, так і в Херсонській областях, загалом це близько 10 тис. га. З них засіяли майже 6 тис. га.

«Під нинішній врожай минулоріч посіяли озимі — пшеницю, ячмінь, ріпак. Норми внесення добрив значно зменшили, бо дуже дорого, розраховуємо на ефект минулих років, що залишки поживних елементів ще будуть діяти. Після війни будемо вносити те, що треба землі, а зараз дуже важко, фінансово — просто не можемо. Досі лежить зерно з попередніх врожаїв, ще його не реалізували, тож немає коштів», — каже Владислав Баранов.

Загальна територія орних земель Криворіжжя — близько 200 тис. га.

«Восени не було посіяно в Зеленодольській громаді й в Широківській. Але навесні ми розпочали кампанію гуманітарних розмінувань, тому велика частина полів вже розмінована і задіяна вже навесні», — каже начальник Криворізької районної військадміністрації Євген Ситниченко.

І додає: нині вже 90% полів розміновані.