22 квітня 2023, 09:00, Посівна

Підвищення врожайності сої при ранній сівбі відмітили американські фермери

Топ причин, чому варто сіяти сою у ранні строки та на що звернути увагу, назвала агроном Стефані Портер, пише ilsoyadvisor.com.

У плануванні сівби сої на початку квітня фермери враховували фазу цвітіння, яка має настати до 21 червня. Стефані Портер відмітила, що перед сівбою кожен фермер має визначити ризики ранніх строків сівби, а потім планувати свої дії. 

«Моя загальна порада заключається в тому, що якщо ви вважаєте, що поле «підходить» для кукурудзи, ви можете впевнено сіяти сою до або одночасно з кукурудзою по строкам», — каже вона.

Обов’язково варто врахувати прогноз погодніх умов. Особливо, якщо вологозабезпеченість полів висока, і якщо є проблеми з осушенням поля. Більшу увагу фахівчиня радить звертати саме на низькі температури в прогнозі: чим північніше, чим легші ґрунти і особливо, якщо застосовується технологія no-till.

Фаза проростання характеризується інтенсивним поглинанням води, яке відбувається протягом перших 24 годин за температури ґрунту на рівні понад 7,2°C. В цей час дуже важливі якість насіння та температура ґрунту. Не можна допустити, щоб перша вологога була засвоєна за температури ґрунту нижче 4,5°C, оскільки це може негативно відобразитися на потенціалі насіння.

Соя: всі аспекти вирощування — дайджест матеріалів
Читати

Кінцева густота рослин сої в полі має становити 75-100 тис., залежно від генетичних особливостей. Стефані Портер навела приклад на практиці вирощування сої на Середньому Заході США.

«Соя, що вирощується на Середньому Заході, є індетермінантною, тож коли досягає фази першого листка, рослини реагують на тривалість світлового дня. — зазначила вона. — Сівба сої в квітні дозволяє рослинам мати довший період вегетативного росту та поглинати сонячне світло, що сприяє утворенню більшої кількості вегетативних вузлів, а значить і більше стручків на рослині»

Рання сівба також призводить до раннього настання періоду цвітіння та, відповідно, раннього дозрівання.  

«Більшість досліджень скеровують нас до вибору пізнього сорту сої для ранніх строків сівби. Час від цвітіння до повного дозрівання буде довшим. Але швидкість перебігу фаз залежить не лише від дати сівби, але й від сорту, вологості, здоров’я рослин і температури. Багато хто експериментував із раннім висівом ранньостиглих сортів для збільшення прибутку, або раннім висівом покривних культур чи пшениці. Переконайтеся, що ранній сорт був протестований на стійкість до хвороб, стресостійкість у вашому регіоні», — підсумувала фахівчиня.

До того ж, сівба ранніх сортів на початку квітня може призвести до зменшення кількості вузлів, абортації стручків і зниження потенціалу урожайності. 

Нагадаємо, експерт назвав ТОП-3 критеріїв вибору термінів сівби кукурудзи.

Переклад SuperAgronom.com