21 квітня 2023, 15:00, Добрива

Названо причини прояву дефіциту молібдену на ріпаку

Про це йдеться у матеріалі: «Технологія вирощування ріпаку: підживлення молібденом» на SuperAgronom.com.

Це відбувається тому, що молібден є активатором нітрогенази (ферменту, який організми використовують для фіксації атмосферного азоту) і бере участь у синтезі протеїнів. Тож, якщо нітрати в рослині не відновлюються, вони накопичується у краях листків, що згодом призводить до виникнення некрозів. Некрози стягують листок, внаслідок чого він набуває вигляду ложки, що часто призводить до відмирання.

Серед інших показників — нетипова чутливість рослин ріпаку до хлорвмісних гербіцидів як метазахлор і диметахлор, що може бути причиною нестачі молібдену.

Прояв післядії гербіцидів, ймовірно, пов’язаний зі зменшеною здатністю поглинання молібдену коренями рослин і зустрічається, насамперед, на піщаних сильно закислених ґрунтах з низьким рН (< 6), де молібден випадає у вигляді молібдату заліза.

Посилювати прояв дефіциту молібдену також може надлишок органічної речовини. Тож, комбінація «сильно закислений ґрунт + високий вміст гумусу» = найкраще місце для розвитку дефіциту елемента. Дефіцит може проявитися і на легких ґрунтах за умови, якщо вапнували протягом тривалого часу, що призвело до вимивання елемента з верхнього шару.

Внесення сильно кислодіючого сульфату амонію в ґрунт без вільного вапна теж може посприяти дефіциту молібдену, оскільки добриво може зв’язати надлишковий сульфат, що призведе до окислення.

Читайте також: Цинк: потреба культур, доцільність внесення, сумісність з іншими мікроелементами

Цікаво, що симптом дефіциту молібдену нерідко можна сплутати із проявом дефіциту азоту. Ознаки з’являються попри достатнє насичення рослин азотом. До прикладу, ріпак з плановою урожайністю 4 т/га орієнтовно потребує внесення 225 кг N/га. Для засвоєння цього азоту необхідно близько 10 г молібдену, щоб синтезувати білок. За відсутності цієї кількості Mo синтезувати білок культура не може.

При цьому симптоми більш посилено проявляються після внесення нітратних добрив і менше після сечовини, рідкого гною або інших амонійних азотних добрив. Тобто, дефіцит молібдену фактично затримує перетворення рослинами нітратної форми азоту в амонійну, зупиняючи ростові процеси.

Крім деформації листків дефіцит молібдену спричиняє:

  • акумуляцію нітрату, яка підвищує чутливість рослин до морозів і сприяє розвитку ботрідіозу (сірої гнилі); 
  • погану закладку насіння в стручках;
  • зупинку ростових процесів.

Нагадаємо, Черкаський Азот зменшив виробництво селітри та карбаміду на користь КАС.