28 липня 2017, 10:30, Україна

Бавовняна совка загрожує посівам соняшника, сої та кукурудзи

На Полтавщині, зокрема у Котелевському районі розпочався масовий літ бавовняної совки, про це SuperAgronom.com розповіли Олександр Васильєв, директор ТОВ «Біосервіс Плюс» та кандидат біологічних наук Леонід Колесніков.

На полях Україні бавовняна совка найбільше пошкоджує посіві соняшнику, сої та кукурудзи.

«Шкідник дуже серйозний і небезпечний. Декілька років тому гусениць можна було знайти в кожному качані  кукурудзи, не кажучи вже про соняшник і сою. Погодні умови лише посприяли розвитку цього багатоїдного шкідника», — йдеться у повідомленні.

В основному гусінь бавовникової совки живиться репродуктивними органами рослин. Особливо небезпечні ушкодження  качанів кукурудзи на початку цвітіння гусеницями бавовняної совки старших віків, що може привести до формування неповних качанів. Найбільша шкідливість гусениць бавовняної совки відзначається під час наливання зерна в качані.

Пошкоджені совкою рослини вражаються більшою мірою грибними захворюваннями: пузирчастою головнею і фузаріозом качанів. На соняшнику гусениці бавовняної совки живляться як на листі, скелетуючи їх, так і на кошиках. На сої гусениці ушкоджують бутони, зав'язі, листя.