20 квітня 2023, 12:22, ЗЗР

Велику хвилю хвороб озимих і садових варто очікувати через погодні умови, — Сергієнко

Про це зауважив Олексій Сергієнко, засновник компанії Art FieldS, на сторінці Центр агрономічних стратегій України у мережі Facebook.

«Останнім часом працювали в західних областях України — Хмельницькій, Тернопільській, Львівській і Чернівецькій. Дорогою бачили стан посівів в Київській і Вінницькій областях. Всі ці дні йшов холодний дощ, в Чернівецькій області на краях полів лежить сніг. Ми не бачили жодного с.-г. агрегата в полі, а вже середина весни. Навіть важко самому було спрогнозувати таку погоду. Ну бували дощові періоди, але щоб випадало за дві доби по дві місячні норми опадів в деяких регіонах такого важко згадати», — зауважив експерт.

І надав поради щодо «дорожньої карти дій» в такій ситуації:

  • ​По-перше, цей рік буде роком епіфітотій цілої низки хвороб, особливо в садах і на озимих культурах. Необхідно спланувати терміново комплекс заходів із захисту посівів і садів від розвитку хвороб, особливо моніліозу. На плодових, за відсутності опадів, необхідно внести фунгіциди на основі міді. На посівах пшениці провести огляд посівів і за наявності борошнистої роси та більш шкодочинних хвороб (септоріоз, фузаріоз, піренофороз) терміново при допустимих температурах внести фунгіциди з прилипачами і добавити сульфат магнію 2-3 кг/га і розчин карбаміду (5-7%).
  • ​По-друге, у зв’язку з сильними і тривалими опадами на піщаних, супіщаних та легких за гранулометричним складом ґрунтах внести азотні добрива, тому що внесений раніше азот промився в більш глибокі шари.
  • ​По-третє, перегляньте ґрунтові схеми захисту посівів соняшнику і кукурудзи від бур’янів​, адже можуть бути проблеми фітотоксичності і їх ефективності.
  • ​Для прискорення сівби кукурудзи і соняшнику перед культивацією використовуйте легкі борінки, які дадуть можливість знищити пророслі бур’яни і підсушити поверхню ґрунту, щоб він не прилипав до робочих органів.

Читати також: На посівах зернових колосових культур спостерігається літ злакових мух