14 квітня 2023, 10:30, Технології

Фахівець розповів про боротьбу з хворобами ріпаку озимого

Про боротьбу з хворобами розповів Юрій Баранчук, менеджер з агротехнологій у Центральному регіоні компанії LNZ Group у матеріалі «Технологія вирощування озимого ріпаку: живлення і захист в сезоні-2023» на SuperAgronom.com.

Взагалі, ця культура уражується хворобами впродовж всього вегетаційного періоду. Вже восени можливі прояви борошнистої роси (Erysiphe cruciferarum Oxiz et Junell), циліндроспоріозу (Сylindrosporium concentricum Grev.), пероноспорозу (Peronospora brassicae Gaeum.), альтернаріозу (Alternaria ssp.), фомозу (Phoma lingam Desm). Весняне ураження в більшості випадків є наслідком осінньої інфекції. Інфекція, що міститься на рештках ріпаку озимого восени, продовжує розвиватися навесні.

Цьогорічні результати обстежень посівів ріпаку озимого на початок третьої декади березня в різних регіонах України свідчать про наявність рослин, уражених альтернаріозом, пероноспорозом, бактеріозом коріння (збудники бактерії — Xanthomonas campestres Dowson, Pseudomonas fluorescens Mig.), сніговою пліснявою (тифульозом) (збудники — гриби родів Typhula і Fusarium), фомозом.

Всі ці хвороби можуть призвести до значного недобору врожаю.

Найкращий спосіб не допустити поширення хвороб загалом, це застосування комплексу профілактичних заходів:

  • дотримуватись сівозміни, що дає можливість природним шляхом регулювати динаміку поширення хвороб,
  • рівномірно розподіляти рослинні рештки, що дає можливість висіяти на задану глибину та сприяє отриманню дружніх та рівномірних сходів,
  • обробіток ґрунту направити на сприяння розкладанню рослинних решток,
  • внести добрива, що дасть можливість підвищити імунітет рослин,
  • провести доробку насіння фунгіцидами, інсектицидами, мікродобривами, біостимуляторами, для убезпечення пошкодження та швидкого формування центрального кореня й отримання здорових сходів,
  • проводити фунгіцидні обробки посівів.

«Найбільш ефективним заходом, на мою думку, є профілактичне застосування фунгіцидів. Адже лікування в більшості випадків є дорожчим і не завжди дієвим. Успіх у захисті ріпаку від хвороб залежить насамперед від своєчасних фітосанітарних заходів, які неможливі без проведення постійних обліків і спостережень за розвитком хвороб. Необхідний також диференційований підхід до кожного поля, оскільки основними джерелами ураження є рослинні рештки, заражене насіння, бур’яни, які належать до одної родини з ріпаком», — зазначив експерт.