13 квітня 2023, 09:00, Технології

Аграріям порадили варіанти обробітку ґрунту після весняного збирання кукурудзи

Свої поради стосовно можливих варіантів обробітку грунту надав Віталій Брашован, менеджер з розвитку агротехнологій Центрально-Східного регіону компанії LNZ Group.

За словами фахівця, є лише два варіанти вирішення проблеми пізнього обробітку грунту після збирання кукурудзи.

Перший — взагалі не проводити обробіток і посіяти за технологією no-till, зберігши при цьому ґрунтову вологу по максимуму.

«Але тут відкриті питання. Що робити якщо не маєш такої сівалки, яка може сіяти по нулю? Необхідність планувати систему захисту від бур’янів, і основу матиме страхова, що дуже ризиковано на великих площах в господарствах, які захист робили переважно ґрунтовим гербіцидом. Додаткову увагу треба звернути на захист від шкідників, які практично всі перезимували після теплої зими і зі сплячки вийдуть чималою чисельністю і «неабияким апетитом». А це потенційно додатковій інсектицидний захист. І хвороби, збудників яких розвелося за дощової весни та теплої зими і за значної кількості рослинних решток. Чи захистить фунгіцидний протруйник, якщо сіяти знову кукурудзу?», — зауважує Віталій Брашован.

Другий варіант: очікуваний весняний обробіток. Але тут вибір агрегатів невеликий: диски. Та і задача нормально обробити ґрунт за один прохід і перемішати значну кількість рослинних решток, бо кукурудза «вродила», і разом з тим підготувати площу для якісного посіву. А тут ще мають бути і короткі терміни виконання цього агрозаходу, а вірніше практично слід-в-слід дискувати і сіяти, це досить складне завдання.

«А яким чином  якісно виконати обробіток, маючи велику масу пожнивних решток? Якщо ми говоримо про дискування, то тут агрегат повинен мати нові робочі органи, які забезпечать ідеальне додаткове подрібнення рослинних решток та перемішування із ґрунтом. Та й проводити операцію треба, коли ґрунт «дозріє» і не буде сирим, але ще й так, щоб не зовсім пересох, бо ж не матимемо достатньої кількості вологи для отримання рівних та дружніх сходів, адже не завжди є надія на весняні дощі. Задачі складні, але ми з усім впораємось», — резюмує фахівець.