6 квітня 2023, 13:33, Технології

В США розробляють алгоритми для виявлення фузаріозу за допомогою смартфона

Про це повідомляє futurefarming.com.

За словами доцент кафедри рослинництва Коледжу сільськогосподарських, споживчих та екологічних наук (ACES) в Іллінойсі Джесіки Руткоскі, фузаріоз завдає особливо великих проблем фермерам на сході США. Вони часто стикаються з проблемою відбракування їхнього врожаю на елеваторах. І вчасна ідентифікація проблеми могла би суттєво поліпшити процес.

Зазначається, що підвищення резистентності зазвичай відбувається за допомогою фенотипування, що є тривалим, повторюваним процесом. Разом із експертами зі штучного інтелекту Джунже Ву, докторантом Департаменту сільськогосподарської та біологічної інженерії (ABE), і Гірішем Чоудгарі, доцентом ABE та Департаменту комп’ютерних наук (CS), Джессіка Руткоскі хотіла перевірити, чи можливо кількісно визначити уражене ядро за допомогою простих зображень зерен у мобільному телефоні за допомогою спеціальних алгоритмів.

«Система, яка може автоматично оцінювати ураження ядер, здається можливою, оскільки симптоми досить чіткі, — сказала Руткоскі. — Алгоритми були навчені виявляти незначно уражені ядра з достатньою точністю за допомогою лише кількох зображень».

Під час випробування технології команда дослідників змогла визначити рівень дезоксиніваленолу (вомітоксину, DON) краще, ніж польовим дослідженням симптомів хвороби, на які селекціонери часто покладаються, щоб заощадити час і ресурси. Але якщо порівнювати з лабораторним дослідженням вмісту вомітоксину в зерні, точність технології розпізнавання була лише 60%.

Проте дослідники продовжують тести, збільшуючи кількість зразків для навчання штучного інтелекту. Наразі вони додають зразки та сподіваються досягти більшої точності за допомогою додаткових налаштувань.

Читайте також: 5 порад експерта — як не «лоханутись» зі стартовими добривами

Руткоскі каже, що кінцевою метою є створення онлайн-порталу, на який селекціонери, подібні до неї, могли б завантажувати на мобільний телефон фотографії зерен пшениці для автоматичного підрахунку ураження фузаріозом.

Нагадаємо, аграріям порадили, як оптимізувати застосування ЗЗР на озимій пшениці в степовій зоні.