27 липня 2017, 14:00, Світ

Вертикальні ферми здатні у 350 разів збільшити урожайність овочів

Стартап Plenty спрямований на вирощування овочів та зелені за допомогою вертикальних ферм, які здатні збільшити урожай у 350 разів з використанням мінімальної кількості води. Розробники вважають, що це абсолютний рекорд в високотехнологічному рослинництві, повідомляє businesstimes.com.sg.

Мосаесі Сон, глава Softbank і засновник фонду Vision Manager, хоче використовувати вертикальні ферми для вирішення проблеми нестачі продовольства на Близькому Сході, а також в Японії і Китаї, де відчувається нестача земель, придатних для вирощування продуктів харчування.

Ферма виглядає як 6-метрова колона, наповнена рідкісними видами зелені: фіолетовою сибірської капустою, щавлем, екзотичними сортами базиліка і цибулі. Поживні речовини надходять зверху під силою тяжіння, без використання насосів. Plenty споживає менше енергії, ніж інші фермерські стартапи. Використання такої системи дає змогу вирощувати набагато більше культур на квадратний метр.

«Система підключена до інтернету, контролює забезпечення рослини світлом, регулює рівень вологості і надходження поживних речовин, в залежності від того, яка культура вирощується», — наголошує Мет Бернард, засновник Plenty.

Розробники Plenty повідомляють, що ферма може давати в 350 разів більший урожаю, ніж звичайний ґрунт. При цьому вона використовує лише 1% води.