3 квітня 2023, 16:49, ЗЗР

Агрохолдинги здешевлюють свої технології вирощування, переходячи на генерики ЗЗР

Поро це йдеться у матеріалі «Замість селітри — карбамід і перехід на генеричні ЗЗР. Як агрохолдинги готуються до посівної 2023» на Latifundist.com.

Так, за словами генерального директора «РОСТОК-ХОЛДИНГ» Дмитра Купавцева, в компанії будуть відходити від тих ЗЗР, в яких не бачать результативності та ефективності використання. В ГК «Прометей» будуть теж міняти технологію ЗЗР, але не істотно. І.о. головного агронома Ілля Троїцький каже, що на ринку є певні засоби так званої другої черги, які допоможуть зекономити.

В A.G.R. Group відмовилися від оригінальних ЗЗРів давно.

«Можна сказати, що в нас 100% ЗЗР генерики. Лише тоді, коли немає певного препарату генерика, беремо оригінал», — підкреслює Іван Войко, головний агроном A.G.R. Group.

Посівна-2023: забезпеченість ресурсами, виклики та нюанси

Читати

Роблять ставку на генерики і в LNZ Group. Олександр Хмелюк, керівник агродепартаменту компанії, також рекомендує звернути увагу на однокомпонентні продукти, які дають можливість коригувати норми внесення окремої діючої речовини залежно від ситуації і не потребують неокупних інвестицій у додаткові діючі речовини, потреби в яких на цей момент немає.

А от в «ТАС Агро» істотного скорочення систем захисту рослин не планується. На даний момент проходить планова поставка ЗЗР. В ALFA Smart Agro прогнозують, що аграрії будуть економити на фунгіцидах. Хоча вважають, що краще цього не робити.

«Здавна повелося, що бур’яни і шкідників на полях найкраще видно, і проти них агрономи завжди реагують. Але шкода від мікроскопічних збудників хвороб не менша, а у вологі роки може бути вирішальною. Якщо в умовах, сприятливих для розвитку грибних захворювань, не буде належного захисту культур, це призведе до зниження урожайності та якості зерна. Чи готові ви, сформувавши потенціал урожаю до фази колосіння (пшениця) або бутонізації-цвітіння (соняшник, ріпак, соя), втратити його через плямистості і гнилі?», — зауважують в компанії.

І додають, що деякі агровиробники планують зменшувати кратність внесення фунгіцидів. Для прикладу, якщо в попередні роки на озимій пшениці проводили 3 фунгіцидні обробки, то в планах окремих господарств — зменшення до двох. 

Спеціалісти ALFA Smart Agro кажуть, що зекономити на кратності обробок можна, застосовуючи, наприклад, фунгіциди з тривалим захисним періодом.

Також частково можливе зменшення застосування ґрунтових гербіцидів. Зокрема, у зв’язку зі збільшенням посівів соняшнику, стійкого до трибенурон-метилу, де переважно застосовуються страхові гербіциди, що мають нижчу вартість гектарного обробітку.

Водночас експерти констатують, що агрокомпанії наразі активно розглядають ґрунтові гербіциди, переважно на соняшник та кукурудзу. Потреба в перших весняних обробках озимих пшениці та ріпаку стимулює попит на гербіциди, фунгіциди та інсектициди.

«Традиційно лідерами продажів у своїх сегментах в Україні залишаються гербіциди Оскар Преміум та Триатлон, інсектициди Наповал, Нокаут Екстра. Ми також очікуємо сплеск попиту на інсектицид Логус, який відмінно зарекомендував себе минулого сезону, коли вийшов на ринок. Логус еталонно контролює лускокрилих шкідників, маючи при цьому нижчу ціну, ніж інші подібні інсектициди в преміум-сегменті», — кажуть в компанії.

Читати також: Фунгіциди на пшеницю: діючі речовини, фази внесення, хвороби до колосіння