2 квітня 2023, 10:38, Україна

Як перезимував бамбук на Харківщині розповів фахівець

Про це науковець розповів у своєму відеоблозі на YouTube.

За його словами, перший саджанець бамбука він придбав 3 роки тому у садівника із Херсона, який запевняв, що навіть коли на Херсонщині зимова температури знижувалась до мінус 20 °С, бамбук виживав.

«Тому я ризикнув, посадив саджанець — в кінці літа. Він  не дуже добре прижився, тож краще бамбук садити навесні. З настанням зими одну гілку вже підрослої рослини я пригнув до землі й прикрив, а інший пагін не був пригнутий. Пригнута гілка добре перезимувала, а ось непригнута — підмерзла. Але при цьому лише у верхній частині. Зараз можна побачити, що в нижній частині цього пагона почали відростати нові гілки», — розповів Сергій Авраменко.

За його словами, цей перший кущ почав розростатись і він поділив його на декілька кущів, декілька подарував колегам, а декілька посадив також у себе на ділянці на розмноження.

Подальші спостереження показали, що й прикриті на зиму гілки й рослини, і не прикриті зимували загалом добре, навесні виростали нові пагони. Тож аграрій сподівається, що за декілька років, як і обіцяв продавець, рослини сягнуть у висоту 3-4 метрів. За його словами, бамбук — це і гарна декоративна рослина, і також його модна використовувати з іншою метою, зокрема, як будівельний чи оздоблювальний матеріал.

«Мій досвід вирощування на Харківщині показує, що ця рослина може рости практично в усіх регіонах України. Хіба що на півночі доведеться на зиму нахиляти й укривати. На більшості ж територій цілком можна обійтись і без цієї процедури», — зазначив науковець.

Читати також: Фахівець розповів, у якому стані знаходиться незібраний соняшник на Харківщині