29 березня 2023, 12:00, Добрива

Експерти порадили, як можна заощадити на добривах на ріпаку

Про це йдеться в матеріалі «Отримання економічно вигідного врожаю-2023 озимого ріпаку — погляд британських експертів» на SuperAgronom.com.

Є всі шанси, що цього року можна заощадити на добривах, каже Піт Беррі, керівник відділу фізіології рослин консалтингової компанії. Він зазначає, що великі рослини є ознакою того, що культури вже містять достатню кількість азоту, який не витратився даремно.

«Цей азот залишається там і засвоюється. Можливо, певний час такі посіви виглядають дещо «неохайними», але вони потребують менше азоту. Якщо у вас недостатньо сміливості, щоб зменшити внесення під увесь посів, спробуйте хоча б на певних ділянках (смугах)», — каже він.

Доктор Беррі посилається на попередні роботи та загальноприйняту думку, згідно з якою кожна одиниця індексу зеленої маси (GAI) вже містить 50 кг азоту на гектар.

«Це азот, який вам не потрібно застосовувати. Тож цього року варто провести точну оцінку як SNS, так і зелену масу», — додає він.

Якщо культура покриває 50% ґрунту, вона має GAI 1, тоді як 75% ґрунтового покриву вказує на GAI 2.

«З азотом, який коштує цілих £2/кг (приблизно 90 грн — ред.), більший урожай із GAI 3 вже містить азоту на 300 фунтів стерлінгів», — каже експерт.

Ціна, сплачена за добриво, і ринкова ціна на ріпак також мають значення, оскільки вони впливають на коефіцієнт беззбитковості (break-even ratio, BER) — кількість кг зерна, яка за вартістю дорівнює 1 кг азоту.

У той час як інструкції щодо добрив RB209 (Nutrient Management Guide, Посібник із управління поживними речовинами, який видає Британське співтовариство живлення сільгоспкультур) працюють на коефіцієнті BER 2,5:1 для насіння олійного ріпаку, нещодавнє підвищення цін і нестабільність ринку означають, що це співвідношення зараз становить близько 4:1.

На цьому рівні норми внесення азоту слід зменшити на 50 кг/га — така зміна призведе до зниження врожайності в середньому на 0,2 т/га.

«Найвигідніша норма добрива для використання буде змінюватися залежно від ціни, тому BER слід розраховувати для кожної культури», — каже доктор Беррі.