27 березня 2023, 12:00, Технології

Коли варто переходити на імі-технологію вирощування соняшнику, — розповіли експерти

Про це розповів експерт проєкту «ПДВ. Підготуйся до весни» від бренду «Агрохімічні технології» директор компанії «Євросем» Дмитро Шацман у матеріалі «Соняшник 2023: оптимальна технологія в умовах скороченої сівозміни» на SuperAgronom.com.

«Одна рослина вовчка — це ще не проблема, але це вже перші кроки. Вовчок — дуже продуктивна на насіння рослина, в одній коробочці може міститись 1000 насінин, а на рослині вовчка в середньому 30-40 коробочок, тобто 3000 насінин. В дослідах зустрічали і 100 коробочок на рослині, — каже Дмитро Шацман. — Коли ми бачимо поодинокі рослини вовчка, треба розуміти, що за 2-3 рази сівби гібрида на цьому полі він стане проблемою. Бо вовчок спочатку — це поодинокі рослини, на другий цикл сівозміни це вже зона ураження 3-5 м², і на третій — 50-200 м², залежно від кількості рослин»

Зі слів фахівця, схема така: коли вже наявні плеса по 10-15 м², або ураження посіву >10%, тоді треба змінювати гібрид і переходити з 5-расового на 6-расовий, з 6-расового на 7-расовий, і останній «щабель» оборони — це імі-стійкі гібриди, якщо не стоїть питання сівозміни. Тобто, на імі-технологію варто переходити, коли не працюють 7-расові гібриди.

Читайте також: Зниження собівартості вирощування соняшнику: що радять фахівці?

На питання, чи є повністю стійкі до вовчка гібриди соняшнику, Дмитро Шацман відповів, що стійкість — не стіна, але комплекс генів, які дозволяють соняшнику мати імунітет до ураження вовчком.

«Розуміємо, що не може бути абсолютного 100% імунітету. Навіть серед 7-расових гібридів є ті, які частково вражаються, а інші дуже стійкі до вовчка і практично не вражаються», — пояснив він.

Стійкість до вовчка — це генетика, яка тягне за собою недоліки гібриду. Гени стійкості беруться у диких форм соняшника, і часто найстійкіші гібриди до вовчка мають питання до олійності, маси 1000, натурної маси. Селекціонерам складно тримати баланс між врожайністю, олійністю, натурною масою та стійкістю до вовчка. Аналогічно тому, як стійкі до хвороб гібриди мають свої недоліки, і посухостійкі гібриди також.

Тобто, якщо вибирати між повною загибеллю поля соняшнику і частковою втратою врожаю, то вибір однозначно буде на користь врожаю.

Нагадаємо, аграрії ще не до кінця визначилися із сівозміною, незважаючи на початок посівної.