23 березня 2023, 15:00, Технології

Фахівці надали поради, як сіяти сою в технології No-Till

Сім порад щодо успішної сівби на прикладі сої озвучили американські фахівці, пише no-tillfarmer.com.

Ключовим чинником успішної сівби сої в нульовій технології фахівці називають вибір правильного обладнання для здійснення висіву.

«Я вважаю, що правильним обладнанням має бути сівалка точного висіву щоб ви могли точніше регулювати кількість насіння і добрив. Коли ми витрачаємо $60-70 або більше за одиницю насіння, ви повинні почати дивитися на витрати на насіння», — поділився інноватор No-Till Аллен Беррі.

  • Знизити норму висіву.

«Я використовую кукурудзяну сівалку, обладнану очисниками рядків. Я вважаю, що нам вдалося знизити густоту до 120-130 тис. шт./га», — радить спеціаліст з південно-східного Вісконсина Росс Бішоп.

Зі свого досвіду колега Росса Бішопа Стенлі Міллер додає, що роки тому він сіяв сою з міжряддям 75 см при норму висіву 160 тис. шт./га. Нині він скоротив норму до 135 тис. шт./га і побачив, збільшення врожайності.

  • Сіяти сою під кутом.

«Ми використовуємо 15-дюймову сівалку (38 см), 40-футову з роздільниками і висіваємо сою під невеликим кутом до стебел кукурудзи. Висівні секції постійно змінюють підхід до решток», — навів приклад Аллен Беррі.

  • Сіяти сою з вузьким міжряддям.

Практика показує, що чим вужчі ряди, тим вищий урожай сої. У Монмуті, штат Іллінойс, протягом 10-15 років проводили дослідження, порівнюючи врожайність культури за висіву з різною шириною міжрядь. Старі сівалки з шириною міжрядь 19 або 25 см демонстрували кращі результати.

«Зараз в Іллінойсі досить багато людей хочуть придбати ці 60-футові і більші сівалки, і вони відходять від 15-дюймових (38 см), натомість висіваючи 30-дюймовими рядами (76 см) і втрачаючи врожайність. Але краще зберігати міжряддя в 15-дюймів», — каже Аллен Беррі.

Читайте також: Соя: всі аспекти вирощування — дайджест матеріалів

  • Подбати про хороші очисники рядків.

При сівбі сої по стеблам і решткам кукурудзи варто мати хороший очисник рядків, щоб досягти рівномірного розпоідлу насіння на належну глибину, каже пан Міллер.

  • Зважати на групу стиглості.

«Якщо я висіваю сорти ранньої групи, я завжди сію їх першими. Наприклад, групи 2,8, 2,9 або 3,0 я висіваю в квітні, щоб вони трохи підросли. В іншому випадку вони постраждають пізніше в році. В зоні, де ми сіємо сою після пшениці, ми завжди використовуємо групу 3,8 або близько цього терміну стиглості», — пояснює Беррі.

У свою чергу Росс Бішоп висіває сою групи стиглості 2,5 в цій же зоні (штат Вісконсин) і має врожайність 2,31 т/га, але в окремих місцях вона в середньому 1,77 т/га. При сівбі 10 травня врожайність була в середньому лише на 2 бушелі менше. Збирати 2,44 т/га йому вдалося з поля, де соя була висіяна в суміші покривних культур після пшениці.

  • Обережно поводьтеся з насінням сої.

«Одна проста порада, яку, на мою думку, варто знати кожному, — це поводитися з насінням сої так, ніби воно є живим організмом, оскільки воно таким є, — каже Аллен Беррі. — Якщо ви використовуєте шнеки, вам варто використовувати ремені для переміщення, щоб уникнути розколів насіння. Захистіть своє насіння»  

Нагадаємо, аграріям розповіли правила догляду за актинідією.