21 березня 2023, 15:20, Насіння

17,5% виробленої сої в Україні було сертифіковано як відповідну принципам сталості

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Зазначається, що близько 658 тис. т української сої (17,5% загального виробництва) було сертифіковано як таку, що відповідає принципам сталості. Тобто вона не є генномодифікованою та вирощена на земельних ділянках без вирублення лісів та зміни цільового землекористування, згідно зі стандартами Асоціації «Дунайська Соя». Це гарантує суворе дотримання норм ЄС щодо системи захисту рослин, скорочення викидів парникових газів і простежуваності до поля, що містяться в нових вимогах ЄС щодо поставок сировини, ризикованої для лісів та еко-систем. Вступ у дію нових правил регулювання ЄС (EU FECR) заплановано на 2024 рік.

Соя: всі аспекти вирощування — дайджест матеріалів

Читати

Такого значного результату вдалося досягти завдяки реалізації Програми Протеїнового Партнерства. Програма спрямована на стимулювання виробництва не-ГМ сої сталим способом для подальших поставок в країни Європи. Партнери інвестують у діяльність із розповсюдження агрономічних знань і сертифікацію фермерів та елеваторів в Боснії та Герцеговині, Молдові, Сербії та Україні.

Як підкреслили  в Асоціації «Дунайська Соя»,  українські фермери непохитно дотримуються принципів сталості сільськогосподарського виробництва і продовжують робити внесок у глобальну продовольчу безпеку.

Читати також: ГМО в Україні: насінництво під загрозою, дрібні шантажі і великі витрати