16 березня 2023, 12:00, Посівна

В Захід Агропром збільшують площу під пивоварним ячменем

Про це повідомляє The Ukrainian Farmer.

«У тих умовах ми не хотіли ризикувати великими площами кукурудзи, тому зменшили масив кукурудзи на користь ярої пшениці та ярого ячменю. Окрім того, керувалися невизначеністю щодо продовольчої безпеки на той момент — надалі ярі зернові могли стати в пригоді», — зазначив агроном господарства Олег Фурманець.

Читайте також: Посівна-2023: забезпеченість ресурсами, виклики та нюанси

За його словами, торік продавали ячмінь ярий пивоварний по 6900 грн/т, а фуражний коштував максимум 3500 грн/т. Натомість вартість технології вирощування практично однакова.

«Минулого року ми досить добре спрацювали щодо пивоварного ячменю — можливо, це була найрентабельніша культура на гектар серед усіх, що ми вирощуємо. До переваг ярого ячменю може належати короткий період виробництва — з квітня по кінець липня, швидкі гроші, набагато дешевша технологія вирощування навіть, коли порівняти з озимим ячменем, і доволі високу врожайність — ми отримали 5 т/га, що є добрим результатом для зони Полісся. Тому 2023 року, якщо не брати до уваги нішеві культури на кшталт вівса, проса, гречки, в лінійці ярих зернових пивоварний ячмінь досить привабливий», — пояснив Олег Фурманець.

Нагадаємо, експерт прогнозує соєвий бум, але і для кукурудзи передбачає перспективу.