13 березня 2023, 10:39, Світ

У Нідерландах до 2030 року споживання бобових збільшать удвічі

Зазначається, що з даними Wageningen University & Research (WUR), до 2030 року частка рослинного білку в загальному споживанні білку голландцями зросте до 50%. Це буде вдвічі більше поточного споживання. Реалізація плану допоможе досягти національних кліматичних цілей, зменшити забруднення нітратами та аміаком, а також уповільнити вирубку лісів.

Соя: всі аспекти вирощування — дайджест матеріалів

Читати

Сучасні темпи заміни тваринного білка рослинним є недостатніми. На думку університету, важливо економічно вирощувати високобілкові культури, такі як соя, горох, польова квасоля та люпин. Для цього необхідно збільшити врожайність і підвищити стійкість рослин до хвороб.

Університет підкреслює, що харчова промисловість потребує ноу-хау, щоб перевести свої виробничі процеси з імпортної сої на голландські бобові. Для споживачів необхідно змінити вибір їжі, наприклад, у супермаркеті та в меню.

Крім того, річний імпорт сої може скоротитися на 1 млн тонн. Інші цілі полягають у скороченні викидів парникових газів на 640 млн кг CO2 еквіваленту та скорочення викидів шкідливих для навколишнього середовища сполук азоту на 10 млн кг на рік. Після реалізації плану площа землі, яка використовується для годування голландців, скоротиться на 7%.