13 березня 2023, 09:09, ЗЗР

На Житомирщині виявлено ураження озимого ріпаку альтернаріозом — 5% рослин

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Зазначається, що погодні умови першої декади березня в області визначались переважно хмарною, в окремі дні сонячною погодою, з незначними опадами дощу, снігу. Показники температури повітря фіксувались на позначці стовпчика термометра вдень +6…-2°С, вночі +2…-3°С.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих зернових культур та багаторічних трав знижувалась до 0…+1°С, що вище критичної температури вимерзання. Ґрунт по всій території талий, сніговий покрив відсутній.

У сільськогосподарських підприємствах розпочато підживлення озимих культур азотними добривами, триває робота з доведення насіння до посівних кондицій, сортозаміна та сортооновлення посівного матеріалу ярих культур.

Фунгіциди на пшеницю: діючі речовини, фази внесення, хвороби до колосіння

Читати

Фахівці зазначають, що під час обстеження озимої пшениці (загальна площа обстеження 200 га) зустрічаються ураження сніговою пліснявою 0,5% рослин, загальна площа ураження до 8%. Кореневими гнилями уражено 0,5-1% рослин, загальна площа ураження 5%. Борошнистою росою уражено 8% рослин, загальна площа ураження 10%.

Під час обстеження посівів озимого ріпаку (загальна площа обстеження 100 га) виявлено ураження альтернаріозом до 5% рослин з розвитком хвороби 0,1%. Загальна площа ураження 10%. Сніговою пліснявою уражено 0,2% рослин, загальна площа ураження 8%.

Чисельність мишоподібних гризунів незначна та не перевищує економічний поріг шкодочинності. Колонії шкідників переважно сконцентровані поблизу лісосмуг, по краях полів. В посівах озимих зернових культур заселення мишоподібними гризунами обліковувалося від 1-2 жилих колоній/га, в яких від 1-3 жилі нори, на посівах багаторічних трав від 2- 3 жилих колоній/га, в яких від 2-5 жилі нори, на неорних землях 2-3жилих колоній/га, в яких від 3-5жилих нір.