12 березня 2023, 12:40, Посівна

Експерт прогнозує соєвий бум, але і для кукурудзи передбачає перспективу

Про це пише Kurkul.com з посиланням на слова Віктора Шеремети, керівника ФГ «Геркулес».

За його прогнозом, цьогоріч може бути соєвий бум. Водночас якщо не буде налагодженого експорту, а площі зростуть, це спровокує падіння ціни.

«Якщо брати цінову політику за останні три роки, то майже на всі культури ціни знизились, а на сою навпаки зросли. Тому соя на сьогодні виглядає привабливо. Якщо раніше найдорожчим був соняшник, то наразі він втрачає свої позиції у порівнянні із соєю», — розповів фермер.

Як зазначив Віктор Шеремета, хоч загалом фермери цьогоріч сіятимуть більше сої, у господарстві «Геркулес» ставку роблять все ж на кукурудзу.

«Кукурудзи менше сіють, її буде легше продати. Загалом в Україні цьогоріч буде менше врожаю. Хоча тенденції щодо подешевшання на ринку добрив є позитивними. Якщо карбамід минулого року перетнув позначку 40 тис. грн/т, то наразі він коштує приблизно 29 тис. грн/т. Ціна ще може просісти», — додав Віктор Шеремета.

За рахунок цього кукурудза залишиться домінуючою культурою, оскільки добрива це основна стаття витрат при її вирощуванні, вважає фахівець.

Читати також: Соя: всі аспекти вирощування — дайджест матеріалів